• Αρχική
  • Άρθρα
  • AstraZeneca – Έρευνα στη Νορβηγία βρήκε σύνδεση μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων

AstraZeneca – Έρευνα στη Νορβηγία βρήκε σύνδεση μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων

Έρευνα που διενεργήθηκε στη Νορβηγία φέρεται να βρήκε μία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca με την πρόκληση θρομβώσεων.


Η έρευνα έγινε από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», έδειξε μία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, χαμηλών αιμοσφαιρίων και αιμορραγίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ανεπάρκεια αιμοπεταλίων που φαίνεται να προκαλείται από το εμβόλιο, μπορεί να είναι συχνότερη από αυτή που διαπιστώθηκε σε προηγούμενες μελέτες, που είχαν εξετάσει την ασφάλειά του.

Τρεις νεκροί

Εντός δέκα ημερών από τον εμβολιασμό, πέντε άτομα –που ήταν αρχικά υγιή– εμφάνισαν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων αιμοπεταλίων, που πιστεύεται ότι είναι ο άμεσος λόγος για την ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Τρία εξ αυτών έχασαν τελικώς τη ζωή τους, ενώ τα άλλα δύο έχουν αναρρώσει πλήρως, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής ιατρός της Υπηρεσίας περί ασθενειών του αίματος, Pal Andre Holme.

Οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς ήταν γυναίκες ηλικίας 32 έως 54 ετών. Μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και πριν ασθενήσουν σοβαρά, ένιωσαν πονοκεφάλους, κοιλιακούς πόνους και πόνους στη μέση, σημείωσε η ιατρός και βασική συγγραφέας της έρευνας NinaHaagenrudSchultz.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν κανέναν κοινό παρονομαστή μεταξύ των περιπτώσεων των πέντε αυτών ατόμων, εκτός από τη λήψη του ίδιου εμβολίου.

Η επικεφαλής ιατρός ερευνητικές ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Νορβηγίας, IngvildSorvoll, συνέκρινε τις παρενέργειες με μία γνωστή πάθηση, όταν σχηματίζονται αντισώματα κατά ενός φαρμάκου που ονομάζεται ηπαρίνη.

«Αλλά αυτοί οι ασθενείς δεν έλαβαν ηπαρίνη» ξεκαθάρισε.Παράλληλα, ο Holme περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «εξαιρετικής σημασίας». «Είναι θανάσιμες παρενέργειες, άρα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές» τόνισε.

Ωστόσο, δεν θέλησε να πει την προσωπική του άποψη για το εάν η χώρα θα πρέπει να κάνει χρήση του εμβολίου ή όχι.«Εμπιστεύομαι ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων θα κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις» εξήγησε.

(sputniknews)