Με το θέμα των εκδηλώσεων θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ξεκίνησε την ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως ανέφερε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Πιο αναλυτικά η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε χωρίς να πείθει ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη:
- Το θέμα που θα μας απασχολήσει και σήμερα είναι οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο AstraZeneca.
- Έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία και συγκεκριμένα 19 περιπτώσεις.
- Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό.
- Φαίνεται να είναι ιδιοσυστασική αντίδραση από το εμβόλιο
- Διαφαίνεται μία τάση για μικρή αύξηση στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα έχει τεκμηριωθεί ότι με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νοσησης.
- Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρενέργεια αυτή αποτελεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία.
- Δεν έχουμε περιπτώσεις εκδηλώσεων παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση.
Επιπλέον την Τετάρτη 14 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, παρά τα περιστατικά και μετά από αυτό το εμβόλιο. Oι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό αυτό εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.
Θυμηθείτε:
Νεαρή Αμερικάνα: Έκανα το εμβόλιο «Johnson&Johnson», παρέλυσα και είχα επιληπτικές κρίσεις! ΒΙΝΤΕΟ
Παρενέργεια ΣΟΚ μετά από εμβόλιο της Johnson & Johnson! Πρήστηκε παντού, ΦΩΤΟ
Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από 16-19 Απριλίου ανοίξουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (aφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.
Ακολούθως στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών.
Από τις 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες 50-54 ετών.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γαλάτσι: Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κάνναβης μέσα σε σπίτι- Έγιναν 3 συλλήψεις
- “Spirit Island”: Το εκπληκτικό καναδικό νησί που μπορείτε να δείτε αλλά όχι να αγγίξετε – Γιατί το θεωρούν “ιερό”
- Σ. Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα δημόσιο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρει επιλογές και προοπτική
- Μπουρτζ Χαλίφα: Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο φωταγωγήθηκε για ινδικό φεστιβάλ και έγινε ακόμη πιο εντυπωσιακό, vid
- Αντίστροφη μέτρηση για τις Ωριωνίδες 2025: Πότε μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή «βροχή» πεφταστεριών
- Ήρεμη η κατάσταση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ
- Θα ζουν ανάμεσά μας! Τι ειπώθηκε που πρέπει όλοι να προσέξουν
- Απίστευτή φάρσα έκλεισε δρόμο στο Σαν Φρανσίσκο – 50 ρομποταξί προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος
- ΕΛΑΣ: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, vid
- Ο Τραμπ δεν πιστεύει πως η Ουκρανία θα κερδίσει την σύγκρουση με την Ρωσία