Γυμναστήρια: Ποιες ασκήσεις «ευνοούν» τη μετάδοση του κορωνοϊού

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αγωνιούν για τις επιχειρήσεις τους, πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν, έρευνα έρχεται να δικαιολογήσει την επιφύλαξη των υγειονομικών αρχών. Έρευνα στη Νότια Κορέα δικαιολογεί εν μέρει τις επιφυλάξεις των υγειονομικών αρχών για το άνοιγμα των γυμναστηρίων, καθώς εκτιμά ότι ειδικά τα έντονα χορευτικά, αερόβια προγράμματα, ιδιαίτερα δημοφιλή στις γυναίκες, […]

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αγωνιούν για τις επιχειρήσεις τους, πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν, έρευνα έρχεται να δικαιολογήσει την επιφύλαξη των υγειονομικών αρχών.

Έρευνα στη Νότια Κορέα δικαιολογεί εν μέρει τις επιφυλάξεις των υγειονομικών αρχών για το άνοιγμα των γυμναστηρίων, καθώς εκτιμά ότι ειδικά τα έντονα χορευτικά, αερόβια προγράμματα, ιδιαίτερα δημοφιλή στις γυναίκες, μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού από έναν φορέα στους γύρω του.

Μικρότερος φαίνεται πως είναι ο κίνδυνος μετάδοσης για προγράμματα όπως η γιόγκα και οι πιλάτες, που είναι λιγότερο έντονα. Στην έρευνα δεν αξιολογήθηκε ο κίνδυνος από την αίθουσα οργάνων των γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης, όταν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, ίσως θα πρέπει να ληφθεί ειδική πρόνοια για τα διάφορα εντατικά χορευτικά αερόβια προγράμματα, όπως η προσωρινή απαγόρευσή τους ή η επιβολή περιορισμών στον αριθμό των συμμετεχόντων, στον αερισμό και στην επιφάνεια του χώρου διεξαγωγής τους κ.ά.

Σε πόλη της Νότιας Κορέας, στην αρχή της πανδημίας, διαγνώστηκαν μέσω μοριακών τεστ 112 άνθρωποι (ο ένας στους τέσσερις χωρίς συμπτώματα), οι οποίοι μολύνθηκαν με COVID-19 σε τέτοιες τάξεις «fitness dance» 12 διαφορετικών γυμναστηρίων.

Είχε προηγηθεί σεμινάριο για εκπαιδευτές, στο οποίο οι οκτώ από τους 27 συμμετέχοντες κόλλησαν τον κορονοϊό. Όταν στη συνέχεια και όσο ακόμη ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν πολύ ελαφριά συμπτώματα πήγαν στα γυμναστήρια για να καθοδηγήσουν τα χορευτικά προγράμματα, μετέδωσαν εν αγνοία τους τον ιό σε πολλούς πελάτες την ώρα του χορού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντανκούκ και του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ντανκούκ της πόλης Τσεονάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, τονίζουν ότι «λόγω της αυξημένης πιθανότητας λοίμωξης μέσω σταγονιδίων, η έντονη άσκηση σε κλειστούς περιορισμένους χώρους θα πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, όπως και οι δημόσιες συναθροίσεις, ακόμη και σε μικρές ομάδες».
Οι μικρές κλειστές αίθουσες (έως 60 τετραγωνικών μέτρων) των γυμναστηρίων όπου γίνονται αυτά τα έντονα προγράμματα, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση της COVID-19, εκτιμούν οι επιστήμονες.

«Η υγρή θερμή ατμόσφαιρα στο γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την ταραγμένη ροή του αέρα που προκαλείται από την έντονη φυσική άσκηση, μπορεί να διευκολύνει την πυκνότερη μετάδοση των σταγονιδίων» αναφέρουν.
Τονίζουν επίσης ότι φαίνεται να παίζει ρόλο και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτά τα προγράμματα διάρκειας σχεδόν μιας ώρας (συνήθως 50 λεπτών). Οι «τάξεις» των πέντε έως 22 ατόμων καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μικρές τάξεις έως πέντε ατόμων.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ένας εκπαιδευτής μολυσμένος με κορωνοϊό, ο οποίος έκανε προγράμματα γιόγκα και πιλάτες σε ομάδες των επτά έως οκτώ ατόμων, δεν μετέδωσε σε κανένα την COVID-19.

sputnik / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί