Greek μπάχαλο! Χωρίς υποδομές σε λιγότερο από μία εβδομάδα εκατομμύρια ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κληθούν ΜΑΖΙΚΑ να κάνουν rapid test

Υπάρχουν καταγγελίες πως ελάχιστα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα έχουν μειωσει την τιμή του rapid test.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες που από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπορούν να πάνε στις δουλειές τους.

Το νέο εκβιαστικό μέτρο της κυβέρνησης ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο μέχρι σήμερα 7/9 δεν έχει δοθεί καμία περαιτέρω διευκρίνιση!

Από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 όλοι οι ανεμβολίαστοι θα αποκλείονται από τα δωρεάν σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ. Συνεπώς το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ θα πέσει ΟΛΟ στα λιγοστά ιδιωτικά εργαστήρια που έχουμε!!!

Θυμίζουμε τι είχε γνωστοποιήσει ο μέχρι πρότινος Υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

– 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

– 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανεμβολίαστοι μαθητές

– 2 self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ανεμβολίαστοι φοιτητές

– 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων)

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ

– 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.

Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

.

Το 10 ευρώ στα εργαστηριακά τεστ περισσότερο σαν κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται αυτή τη στιγμή παρά σαν ρεαλιστική τιμή που θα ισχύσει σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια πανελλαδικά!

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς την κυβέρνηση, εξηγώντας για ποιό λόγο ΔΕΝ είναι εφικτό τα τεστ να είναι σε τόσο χαμηλή τιμή.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέκεται δίπλα στα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, τα οποία έχουν δεχτεί το πολύχρονο, ανελέητο πλήγμα του clawback, το οποίο ζητείται και προκαταβολικά φέτος μεσούσης της πανδημίας, στερώντας ρευστότητα από τον κλάδο. Ειδικότερα ο ΠΙΣ συμπαραστέκεται στα μικρά εργαστήρια των ακριτικών νησιών, οι ιατροί -ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επισημαίνει ότι η υποτιμολόγηση κατά 100% εισάγει μη ελεγχόμενη στρέβλωση στις διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας.

Η τιμή που όρισε η κυβέρνηση είναι κάτω του λειτουργικού κόστους. Αυτό συνέβη επειδή δεν συνυπολογίστηκαν στην τιμή του αντιδραστηρίου, το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία, το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία, το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ, το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Δεδομένου μάλιστα ότι τελικός αποδέκτης της δύσκολης αυτής εξίσωσης θα είναι ο πολίτης, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο ΠΙΣ κρίνει απαραίτητο το διάλογο και την επανεκτίμηση της κατάστασης

Σίγουρα έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε κάποιος να χάνει, να “μπαίνει μέσα” να το πω απλά, από μια υπηρεσία την οποία παρέχει. Και υπολογίσαμε αυτή την τιμή, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ποσότητες τεστ, διαγνωστικών ελέγχων, οι οποίοι έλεγχοι θα διεξαχθούν, και τη ραγδαία μείωση του κόστους του τεστ αυτού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που χρησιμοποιούμε αυτά τα τεστ για τη διαχείριση της πανδημίας».

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μαθηματικά δεν βγαίνουν και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέχρι την επόμενη Δευτέρα, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (και φυσικά και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται) σε χρόνο και χρήμα!

(ΦΩΤΟ: Intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί