Γνωρίζετε με πόσα βήματα την ημέρα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου;

Η παχυσαρκία είναι ευρέως γνωστό πως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές του 21ου αιώνα.

Ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα στην χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης παχύσαρκων πολιτών.

Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον αποτελούν βασικούς παράγοντες της νόσου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου, κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, αλλά και προβλημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα.

Πέρα από την ριζική αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νόσου παίζει και η άθληση. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να ιδρώσετε και να καταπονήσετε το σώμα σας, κάνοντας πολλές ώρες γυμναστική, αφού ακόμα και το περπάτημα μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην μακροζωία.

Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπιστώθηκε ότι εάν κάνετε δέκα χιλιάδες βήματα ημερησίως, που αντιστοιχούν περίπου σε 8 χλμ., τότε, ελαχιστοποιούνται κατά 39% οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Επίσης, δεν έχει σημασία αν θα κάνετε όλα τα βήματα μαζί ή αν θα προτιμήσετε να τα μοιράσετε σε «σύντομες διαδρομές», ούτε βέβαια, και το γεγονός ότι ενδέχεται να είστε καθιστοί όλη την ημέρα. Οπότε, ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να «πιάσετε» το όριο, για να κερδίσετε περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ ακόμα και με περισσότερα από 2.200 βήματα ανά ημέρα, μπορείτε να έχετε πολύ θετικά οφέλη για τον οργανισμό σας.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι απαιτούνται περίπου 9.700 βήματα καθημερινά για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπογράμμισαν με έμφαση ότι όσοι περπατούν 4.000 – 4.500 βήματα ανά ημέρα, τότε, αυξάνονται κατά 50% τα οφέλη για την υγεία, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο καρδιακών νοσημάτων καθώς και πρόωρου θανάτου. Έτσι, τουλάχιστον 10.000 βήματα καθημερινά βοηθάνε στο να παρατείνετε τη ζωή σας.

Η νέα μελέτη για το περπάτημα βασίσθηκε σε στοιχεία από 72.174 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές βημάτων στον καρπό τους για μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, προσδιορίστηκε ότι ο μέσος χρόνος που οι εθελοντές ήταν σε αδράνεια και ακολουθούσαν καθιστική ζωή ήταν 10 ώρες και 36 λεπτά. Ένας στους 20 κατέγραψε αριθμό 2.200 βημάτων την ημέρα ή και μικρότερο, πράγμα που βοήθησε τους ερευνητές να εξάγουν τα νέα δεδομένα για το οφέλη της κίνησης.

(Με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί