• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατρός εξηγεί γιατί δημιουργούνται οι θρομβώσεις και πώς μπορούμε να τις καταλάβουμε

Γιατρός εξηγεί γιατί δημιουργούνται οι θρομβώσεις και πώς μπορούμε να τις καταλάβουμε

blood
Οι θρομβώσεις δεν έχουν ηλικία και έτσι μπορεί να συμβούν σε κάθε άνθρωπο, οπότε ένας γιατρός εξηγεί γιατί και πώς μπορούμε να τις εντοπίσουμε.

Στο προσκήνιο έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες οι θρομβώσεις, καθώς φέρεται να ήταν μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για τη νόσο COVID-19 αν και, την Πέμπτη (18/03), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διευκρίνισε πως δεν σχετίζονταν με το σκεύασμα.

Παρ’ όλα αυτά, ο καρδιολόγος-καρδιοχειρουργός Βλαντίμιρ Γιορόσεφ εξήγησε γιατί προκαλούνται οι θρομβώσεις και πώς μπορούμε να τις καταλάβουμε.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος με σχετικές δηλώσεις στο δίκτυο Zvezda ανέφερε πως όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος στη δεξιά ή στην αριστερή στεφανιαία αρτηρία, εμφανίζονται συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Χαρακτηριστικά, ο γιατρός τόνισε:
«Ο πόνος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις. Και ακτινοβολεί στον αριστερό βραχίονα, κατά κανόνα, στον αριστερό ώμο και εκτείνεται, επίσης, στην αριστερή ωμοπλάτη».
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων υπάρχει αίσθηση πίεσης στο στήθος, πόνος ή κάψιμο.
Ακόμα, ο ιατρός σημείωσε πως ο θρόμβος εμποδίζει μια αρτηρία, προκαλώντας έλλειψη ροής αίματος και έλλειψη οξυγόνου, οπότε αυτό συχνά εκδηλώνεται ως έντονος πόνος στο πόδι, στο χέρι ή σε άλλο όργανο.

sputnik/ photo unsplash