• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατί ο κορωνοϊός «προτιμάει» περισσότερο τους άνδρες; Η πιθανή εξήγηση γνωστού Λοιμωξιολόγου

Γιατί ο κορωνοϊός «προτιμάει» περισσότερο τους άνδρες; Η πιθανή εξήγηση γνωστού Λοιμωξιολόγου

Γιατί ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Η πιθανή εξήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα. Τι πρέπει να πράττουν οι γυναίκες.

Παρότι ο κορωνοϊός πλήττει όλους τους ανθρώπους – ανεξαιρέτως φυλής, οικονομικής κατάστασης, χώρας και άλλων παραγόντων – φαίνεται ότι διαθέτει μια ιδιαίτερη προτίμηση προς τους άνδρες.

Κι αυτό, διότι ανάμεσα στους νεκρούς καταγράφεται μία σαφή και ευμεγέθη επικράτηση των ανδρών έναντι των γυναικών, σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αυτό μάλιστα, τράβηξε την προσοχή και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον COVID-2019, Σωτήρη Τσιόδρα.

«Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ο έγκριτος επιστήμονας δήλωσε άγνοια για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, κάτι το οποίο έχει παρατηρηθεί και σε άλλους κορονοϊούς, όπως ο SARS και ο MERS.

«Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ» έσπευσε να δώσει μία πρώτη εξήγηση.

Ειδική μνεία έκανε και στα οιστρογόνα, δηλαδή τις ορμόνες του γυναικείου φύλου, καθώς πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια κατέδειξαν ότι τα θηλυκά ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη.

Και συμπλήρωσε: «Το “Χ” χρωμόσωμα – το χρωμόσωμα των γυναικών – έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο “Χ” χρωμοσώματα».

Παρόλα αυτά, βέβαια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν», καθώς «δεν είναι άνοσες στον ιό».

«Και αυτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και φυσικά, όπως είδατε και στους θανάτους σιγά-σιγά βλέπουμε και μερικές γυναίκες» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πλειοψηφία των νεκρών στην Ελλάδα είναι άνδρες, ηλικίας 75 ετών, ενώ άνδρες είναι και οι περισσότεροι ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία.


sputniknews / photo unsplash