Γιατί είναι ιδανικό να ξεκινάτε τη μέρα σας με διατάσεις

Ποια τα οφέλη τους για το σώμα - και όχι μόνο

ίτε αυτό σημαίνει να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας είτε να σε ένα στρώμα γιόγκα στο υπνοδωμάτιο για να κάνετε μερικές ασκήσεις, ο πρωινός πόνος και η δυσκαμψία είναι σημάδια από το σώμα σας ότι θα πρέπει να ξεκινάτε την ημέρα σας με διατάσεις.

Σύμφωνα με τον John Gardner, πιστοποιημένο από τη NASM personal trainer και διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Kickoff, και όσα ανέφερε στο Bustle, ο ύπνος στην ίδια θέση όλη τη νύχτα είναι η κύρια αιτία των πρωινών πόνων και των δύσκαμπτων μυών -καθώς και αυτής της έμφυτης επιθυμίας για διατάσεις. «Όταν τεντώνεστε, όχι μόνο επιμηκύνετε τους μυς και μειώνετε την ένταση σε αυτούς, αλλά ενεργοποιείτε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επίσης βοηθά στη μείωση της έντασης», λέει στο Bustle.

Σκεφτείτε, λοιπόν, μια πρωινή διάταση ως λάδι για τους μυς και τις αρθρώσεις σας. «Όταν κοιμόμαστε, οι μαλακοί μας ιστοί και οι αρθρώσεις μας σφίγγονται και δεσμεύονται», προσθέτει ο Joey Thurman, πιστοποιημένος personal trainer.

Γιατί είναι καλό να κάνετε διατάσεις το πρωί
Στον πυρήνα της, η διάταση επιμηκύνει τους μυς για να απελευθερώσει την ένταση, όπως αυτή που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμάστε. Ενεργοποιεί, επίσης, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και απελευθερώνει ενδορφίνες, γι’ αυτό και οι διατάσεις μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο ξύπνιοι, θετικοί και έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα, εξηγεί ο Gardner.

Η πράξη του τεντώματος αυξάνει, επίσης, τη ροή του αίματος για να ξυπνήσει τα νυσταγμένα άκρα, γεγονός που μπορεί να σας διευκολύνει να σηκωθείτε από το κρεβάτι. «Όταν ξεκινάτε να κάνετε διατάσεις το πρωί, το σώμα σας αυξάνει τη ροή του αίματος για να ενεργοποιήσει τους μυς σε αυτή την περιοχή», σημειώνει ο Gardner.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε πιο ανανεωμένοι, αλλά και να προετοιμάσετε το σώμα σας για όλες τις δραστηριότητες που πρόκειται να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τον ίδιο λόγο, ο Gardner λέει ότι η προθέρμανση με μια πρωινή διάταση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών και να βελτιώσει την κινητικότητα, ώστε οι καθημερινές σας εργασίες να σας φαίνονται ευκολότερες.

Πρωινές διατάσεις
Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί με την ιδέα της πρωινής διάτασης, σκεφτείτε τη στάση του σώματός σας. Σύμφωνα με τον Gardner, οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος επειδή επιμηκύνουν και χαλαρώνουν τους μυς σας -κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν πρόκειται να εργαστείτε σε ένα γραφείο.

Φυσικά, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις διατάσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, σημειώνει το Bustle. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μια διάταση μετά την προπόνηση μπορεί να κάνει καλό στους μυς, και οι αργές, απαλές διατάσεις το βράδυ βοηθούν στην εκτόνωση πριν από τον ύπνο. Αλλά η πρωινή διάταση είναι ιδιαίτερα σημαντική αν θέλετε να απελευθερώσετε την ένταση μετά τον ύπνο και να νιώσετε πιο ξύπνιοι.

newsbeast/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί