όμως τα ταυτόχρονα προβλήματα και στις δύο αισθήσεις μπορεί να σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα δεν βρήκε τέτοιο κίνδυνο εάν κάποιος χάσει μόνο μία από τις δύο αισθήσεις του.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Kangwon, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 6.520 ανθρώπους 58 έως 101 ετών, οι οποίοι ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο καλά έβλεπαν και άκουγαν. Στην αρχή της έρευνας οι 932 είχαν κανονική όραση και ακοή, οι 2.957 είχαν μερική απώλεια όρασης ή ακοής, ενώ οι 2.631 είχαν προβλήματα και στις δύο αυτές αισθήσεις.
Διαπιστώθηκε ότι η άνοια ήταν εξ αρχής υπερδιπλάσια στους ανθρώπους με μειωμένη τόσο την όραση όσο και την ακοή τους. Στην αρχή της μελέτης είχε άνοια το 8% όσων είχαν διπλό πρόβλημα όρασης και ακοής, έναντι ποσοστού 2,4% περίπου μεταξύ όσων είχαν πρόβλημα μόνο σε μία αίσθηση ή σε καμία.
Στη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, περισσότεροι άνθρωποι εμφάνισαν άνοια. Διαπιστώθηκε ότι και σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι με ταυτόχρονα προβλήματα ακοής και όρασης είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα. Ακόμη και όταν δεν είχε εκδηλωθεί άνοια, τα άτομα στην ομάδα με τη διπλή απώλεια ακοής και όρασης ήταν πιθανότερο να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά-νοητικά τεστ.
Οι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια και γνωστική εξασθένηση οι άνθρωποι με μειωμένη ακοή και όραση. Πιθανώς, όπως είπαν, παίζει ρόλο ότι νιώθουν πιο απομονωμένοι κοινωνικά και πιο καταθλιπτικοί, δύο παράγοντες που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















