Για να φτιάχνετε πεντανόστιμες πίτες αυτά τα λάθη δεν πρέπει να κάνετε

Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τη γέμιση και το φύλλο.


Οι πίτες δεν είναι μόνο νόστιμες και χορταστικές αλλά και μια ιδανική επιλογή φαγητού για τις ημέρες που δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε.

Αν φτιάχνετε πίτες μπορείτε να τις καταψύχετε και μετά να τις ψήνετε ανά πάσα στιγμή.

Σπιτική πίτα : Τα πιο συχνά λάθη που κάνετε


Συνήθως λέμε ότι μια πίτα είναι πετυχημένη όταν δεν στάζει λάδι, έχει τη σωστή γέμιση και τραγανό φύλλο. Επίσης, όταν έχει ψηθεί ομοιόμορφα και δεν είναι ωμό το ζυμάρι (κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στις γωνίες).

Γιατί όμως δεν πετυχαίνετε πάντα αυτό το αποτέλεσμα; Οι πιο πιθανοί και συχνοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι:


Επιλέγετε λάθος φύλλο

Το σωστό φύλλο είναι η …μισή πίτα. Αν θέλετε πίτα με στρώσεις φύλλου αποφεύγετε το χωριάτικο καθώς είναι πιο χοντρό και προτιμάτε το φύλλο κρούστας. Όσον αφορά τη σφολιάτα, θέλει σωστό ξεπάγωμα. Από τη κατάψυξη τοποθετήστε την στο ψυγείο κι όχι σε θερμοκρασία δωματίου γιατί με αυτόν τον τρόπο θα χάσει την υφή της.

Δεν χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο τύπο αλευριού

Το σπιτικό φύλλο είναι πιο νόστιμο και τραγανό. Όμως, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τον σωστό τύπο αλευριού. Το καλύτερο είναι αυτό για όλες τις χρήσεις ενισχυμένο με γλουτένη.

Δεν αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί

Η ζύμη για να γίνει αφράτη και να ανοίγει εύκολα το φύλλο πρέπει να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή με μία ώρα.

Δεν τρυπάτε τα φύλλα

Για να μην εγκλωβίζετε ο ατμός κατά το ψήσιμο, δεν πρέπει να ξεχνάτε να τρυπάτε την άψητη σφολιάτα με ένα πιρούνι. Αυτό δίνει στο τελικό προϊόν μια λεπτή και τραγανή υφή καθώς μειώνει το φούσκωμα.

Δεν στρώνετε σωστά τα φύλλα

Τα κάτω φύλλα τα στρώνετε σε λαδωμένο ταψί ( παίζει ρόλο να έχει το σωστό μέγεθος) και τα αφήνετε να προεξέχουν. Τα πάνω φύλλα τα στρώνετε τσαλακωτά και τα στρίβετε προς τα μέσα. Αν είναι το φύλλο πολύ, το κόβετε γιατί δεν θα ψηθεί. Μην ξεχνάτε να λαδώνετε ξεχωριστά το κάθε φύλλο με ένα πινέλο.

Δεν βάζετε την σωστή ποσότητα γέμισης

Ανάλογα με το ταψί και τον αριθμό των φύλλων πρέπει να είναι και η γέμιση. Δεν βάζετε όλη την ποσότητα μόνο και μόνο για να μην την πετάξετε.

Δεν βρέχετε με νερό την πίτα

Κι όμως εκτός από λάδωμα, το φύλλο θέλει και ψέκασμα με λίγο νερό ώστε να γίνει τραγανή η πίτα.

Δεν χαράσσετε τα φύλλα

Είναι σημαντικό να χαράσσετε την πίτα γιατί αυτό βοηθά πολύ στο καλό ψήσιμο.

Σκεπάζετε την πίτα

Αν σκεπάζετε την πίτα όσο ακόμα είναι ζεστή , τότε τα φύλλα θα μαλακώσουν. Αφήστε την να κρυώσει καλά πριν την βάλετε σε μπολ. Επίσης για να την ζεστάνετε αποφύγετε τον φούρνο μικροκυμάτων και προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ξανά τον φούρνο.

(Με πληροφορίες από mothersblog. gr – cookist. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί