Τρίξιμο δοντιών: Ποιες ασθένειες κρύβει;

Αν ξυπνάτε το βράδυ εξαιτίας πονοκεφάλου ή πόνου στα δόντια και στη γνάθο είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από βρουξισμό.

Δηλαδή, πιο απλά, από ασυνείδητο σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών, που συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο. Αν δεν το έχει αντιληφθεί ο/η σύντροφος σας, αλλά έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείτε γρήγορα τον οδοντίατρο σας.

Το σφίξιμο των δοντιών είναι για ένα συχνό φαινόμενο, αφού υπολογίζεται ότι αφορά το 10%-20% των ενήλικων. Η αιτία βρίσκεται τις περισσότερες φορές σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος και το στρες, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε παρενέργεια φαρμάκων ή μιας ευθυγραμμισμένης γνάθου.

Αν και τις περισσότερες φορές το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό, παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών, ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό, πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, υπερτροφία του μασητήρα, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής, πονοκεφάλους και πόνο στα αυτιά.

Εάν γίνεται με μεγάλη συχνότητα και ένταση, πρέπει να υπάρξει οδοντιατρική αντιμετώπιση, γιατί μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν κατάγματα στην αδαμαντίνη των δοντιών. Οι οδοντίατροι έχουν δει αρκετά άτομα που συστηματικά τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο και έχουν παρατηρήσει ότι χάνουν σημαντική ποσότητα αδαμαντίνης με ταυτόχρονες ευαισθησίες στα δόντια και πονοκεφάλους.

Δείτε τους πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης:

– Τεχνικές χαλάρωσης και γυμναστική, μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του άγχους. Ο γιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει ένα μυοχαλαρωτικό, που θα μειώσει προσωρινά τον σπασμό στην σφιγμένη γνάθο.

-Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ αυξάνουν την ένταση στο σαγόνι. Η κατανάλωση ενός χαλαρωτικού ροφήματος, όπως το χαμομήλι ή μέντα, πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

-Αν ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, προκειμένου να μην προκληθούν ή να σταματήσουν φθορές στα δόντια, μπορεί να σας χορηγήσει ειδικό μασελάκι, το οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και θα εμποδίσει τις συνέπειες της πίεσης που ασκείται κατά τη διάρκεια του τριξίματος.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...