Τι κάνουμε αμέσως μετά από ένα τσίμπημα τσούχτρας

Το καλοκαίρι ήδη μας καλωσόρισε και οι εξορμήσεις στις παραλίες είναι γεγονός.

Ωστόσο όλοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για έναν υπαρκτό κίνδυνο που ενδεχομένως να σας χαλάσει το μπάνιο στη θάλασσα και μάλιστα με πολύ επώδυνο τρόπο. Πρόκειται για το τσίμπημα μιας τσούχτρας, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες, που ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να υποτροπιάσει. 

Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα, καλέστε επειγόντως το 166. Κάντε το ίδιο και εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας έχουν αγγίξει πάνω από το μισή επιφάνεια ενός χεριού ή ποδιού, αφού σε αυτή την περίπτωση το τσίμπημα είναι σοβαρό.

Για πιο ήπια τσιμπήματα, κάντε τα ακόλουθα:

Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό για να “απενεργοποιήσετε” τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας

Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.

Στη συνέχεια, μουλιάστε την περιοχή με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα.

Χρησιμοποιήστε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.

Καθαρίζετε την πληγή 3 φορές την ημέρα με αντιβιοτική αλοιφή και, αν χρειαστεί, δέστε την με επίδεσμο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...