Τεχνικές αναπνοής για να αντιμετωπίσετε μία κρίση πανικού!

Εντελώς ξαφνικά, εκεί που κάθεστε ήρεμοι, η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει σαν τρελή, η αναπνοή σας γίνεται δυσκολότερη, τα χέρια σας ιδρώνουν, νιώθετε το κεφάλι σας να «γυρίζει», ενώ το άγχος και οι κακές σκέψεις πλημμυρίζουν το μυαλό σας. Νιώθετε απροστάτευτοι, τρέμετε και σκέφτεστε οτι κάτι άσχημο, σίγουρα, θα σας συμβεί. Κι όμως, είναι πολύ πιθανό να βιώνετε κάποια κρίση άγχους, ή μία κρίση πανικού.

 

΄Ενα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς όταν βιώνει μία τέτοια κρίση, είναι να προσπαθήσει, όσο μπορεί, να παραμείνει ψύχραιμος και να ελέγξει την αναπνοή του, που εκείνα τα λεπτά βγαίνει «εκτός πορείας».

Διαβάστε μερικές απλές τεχνικές αναπνοής, για να αντιμετωπίσετε μία κρίση άγχους ή κρίση πανικού:

Καθίστε σε όρθια και άνετη θέση/στάση.
Καθαρίστε το μυαλό σας από κάθε τι άλλο και εστιάστε στην παρούσα κατάσταση και αυτό που σας συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας, αν θέλετε.
Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη. Μην βιάζεστε. Αφήστε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα διαρκούς εισπνοής.
Εκπνεύστε από το στόμα, αλλά προσπαθήστε να κάνετε την εκπνοή να διαρκέσει τον διπλάσιο χρόνο από όσο η εισπνοή.
Συνεχίστε την εισπνοή/εκπνοή και την συγκέντρωση στις σκέψεις σας για τρία έως πέντε λεπτά.
Αν θέλετε, μπορείτε να αυξήσετε την χρονική διάρκεια αυτής της τεχνικής στα 15-20 λεπτά την ημέρα. Με την τακτική εξάσκηση και επανάληψη, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να χαλαρώνει σε στρεσογόνες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας αυτή την άσκηση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu