Συνήθειες που οδηγούν στη μακροζωία

H μακροζωία αποτελεί επιθυμία σχεδόν όλων των ανθρώπων, ειδικά όταν συνοδεύεται από καλή ποιότητα ζωής και υγεία.

Πολλές είναι οι έρευνες των ειδικών που προσπαθούν να εντοπίσουν τρόπους για επιμηκύνουν την ζωή των ανθρώπων και να την κάνουν καλύτερη ακόμα και στις μεγάλες ηλικίες.

Μια νέα αμερικάνικη έρευνα έδωσε καινούρια στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημοσίευσαν ενδιαφέροντα στοιχεία προερχόμενα από το ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2003, με τίτλο «Study 90+». Μελέτησαν 1.600 ηλικιωμένους άνω των 90 ετών, προκειμένου να εντοπίσουν τις συνήθειες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από την μακροζωία. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ και αλκοόλ ζούσαν περισσότερο από όσους δεν έπιναν καθόλου. Όπως τόνισαν οι ερευνητές: «Κι όμως, οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ή καφέ, ζουν περισσότερο από αυτούς που αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωσή τους».

Άλλα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως περίπου το ήμισυ των ατόμων με άνοια άνω των 90 ετών δεν έχουν επαρκή νευροπαθολογία στον εγκέφαλό τους για να εξηγήσουν τη γνωστική τους απώλεια. Επίσης, πάνω από το 40% των ατόμων ηλικίας 90 ετών και άνω πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας, γεγονός που αφορά γυναίκες και άνδρες.

Η συλλογή του υλικού που εξετάστηκε ήταν ένα μεγάλης έκτασης εργασία που περιλάμβανε νευρολογικές, νευροψυχολογικές, γνωστικές και γενικές εξετάσεις υγείας στους συμμετέχοντες κάθε έξι μήνες, συγκεντρώνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για τη διατροφή τους, τις καθημερινές δραστηριότητες, το ιατρικό ιστορικό αλλά και αν λάμβαναν φάρμακα ή όχι.

Οι ειδικοί τόνισαν πως «δεν υπάρχουν και πολλές πληροφορίες για όσους κατορθώνουν να ζήσουν περισσότερο από 90 χρόνια ενώ, εδώ και δεκαετίες, η αξιοσημείωτη αύξηση του χρόνου ζωής, αποτελεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία για την προώθηση της ποιότητας καθώς και της ποσότητας της ζωής».

Αυτό δηλ. που θέλουν να διαπιστώσουν οι ειδικοί είναι ποιοι είναι οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την μακροζωία όσων πλησιάζουν τα 100 χρόνια, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για όλους.

(Therapies – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί