Πόσο γρήγορα και πώς θα γεράσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stanford ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ξεχωριστοί τύποι γήρατος, διακρίνοντάς τους σε 4 βασικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, κι όπως διαβάζουμε στο sputink. gr, 106 υγιείς εθελοντές από 29 έως 75 ετών μελετήθηκαν για 2-3 χρόνια, σχετικά με τα επίπεδα συγκεκριμένων βιολογικών μικροβίων και μορίων (πρωτεΐνες, μεταβολίτες και λιπίδια) και πως αυτά εξελίσσονται στο πέρας του χρόνου.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες κατέληξαν σε 4 βιολογικές πορείες-τύπους γήρανσης του ανθρώπινου σώματος: μεταβολικό, ανοσοποιητικό, υπατικό, και νεφροτικό.

Το να ανήκεις σε κάποιον από αυτούς τους τύπους γήρατος δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι εξαφανίζονται. Αυτή η τυπολογία δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία η γήρανση των βιοενδείξεων είναι πιο εμφανής, αλλά οι κατηγορίες δεν είναι αλληλοαναιρούμενες και μπορούν να συνδυάζονται, αναφέρει ο Μάικλ Σνάιντερ, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

«Μπορούμε καθαρά να δούμε πώς οι άνθρωποι γερνούν σε μοριακό επίπεδο και υπάρχει μεγάλη διαφορά όχι μόνο στο πώς ένα άτομο γερνά, αλλά και πόσο γρήγορα», ανέφερε ο Δρ. Σνάιντερ.

Ο τύπος γήρανσης δείχνει πιο μέρος του σώματος θα φθαρεί γρηγορότερα.

Όταν γνωρίζεις κάτι τέτοιο, μπορείς ν’ αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου καταλλήλως και να καθυστερήσεις τη διαδικασία.

Οι συγγραφείς της έρευνας ελπίζουν ότι στο μέλλον, οι γιατροί θα μπορούν να αναμένουν καλύτερα την επιδείνωση της υγείας των ασθενών και να εξατομικεύουν τις θεραπείες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί