Πώς να αναγνωρίσετε τους ανθρώπους που όσο μεγαλώνουν χάνουν την ευαισθησία τους

Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι τείνουν να σκληραίνουν, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή και πολλές φορές να φέρονται κυνικά

Πρόκειται βέβαια για αλλαγές οι οποίες γίνονται σταδιακά.


Οι άνθρωποι που γίνονται κυνικοί όσο μεγαλώνουν, συνήθως εμφανίζουν τις εξής συμπεριφορές:

  • Μεγαλύτερη απαισιοδοξία
  • Συχνή κριτική στη νεότερη γενιά
  • Λιγότερος ενθουσιασμός για νέες εμπειρίες
  • Αυξημένη αρνητικότητα προς τις αλλαγές
  • Μειωμένη ενσυναίσθηση
  • Έντονος σαρκασμός
  • Μειωμένα κίνητρα
  • Απροθυμία για συναισθηματική έκφραση

Μεγαλύτερη απαισιοδοξία
Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι χάνουν τον ενθουσιασμό τους για τη ζωή και τους ανθρώπους. Ορισμένοι ωστόσο, φτάνουν στο σημείο να δείχνουν έντονα σημεία κυνικότητας και αρχίζουν να βλέπουν μόνο τα αρνητικά σε όσα τους συμβαίνουν.


Ακόμη, μπορεί να ενοχλούνται και από ασήμαντα πράγματα ή μικρές δυσκολίες, σχολιάζοντας διαρκώς πόσο άτυχοι είναι και πόσο άσχημη η πραγματικότητα. Η απώλεια της ελπίδας, η αυξανόμενη διάθεση αρνητικότητας, δείχνουν ότι το άτομο έχει αρχίσει να “σκληραίνει”.

Συχνή κριτική στη νεότερη γενιά
Είναι συνηθισμένο τα μεγαλύτερα πρόσωπα να κριτικάρουν τη νεότερη γενιά. Ωστόσο, αν αυτή η κριτική είναι μόνιμη και υπερβολικά σκληρή, μπορεί να είναι ένα σημάδι κυνισμού.

Έτσι, αν παρατηρήσετε κάποιον να συγκρίνει συνεχώς τις «παλιές καλές μέρες» με τον σημερινό κόσμο με αρνητικό πρόσημα, ίσως αυτό να συνιστά σημάδι απόσυρσης και κυνικότητας.

Λιγότερος ενθουσιασμός για νέες εμπειρίες
Είναι φυσικό, μεγαλώνοντας να μην ενθουσιαζόμαστε με τα καινούρια πράγματα. Αν όμως κάποιος δείχνει παντελή αδιαφορία για οτιδήποτε άγνωστο, ίσως αυτό να συνιστά σημάδι παραίτησης. Όταν ένας άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται για το νέο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει στροφή προς την αρνητικότητα και τον κυνισμό.

Να διατηρείτε το μυαλό σας ανοιχτό και να είστε πρόθυμοι να εξερευνήστε νέα πράγματα. Η ίδια η ζωή άλλωστε, είναι γεμάτη εκπλήξεις και δεν παύει να μας προσφέρει νέες εμπειρίες.

Αυξημένη αρνητικότητα προς τις αλλαγές
Αν και η αλλαγή είναι αναπόφευκτη στη ζωή, πολλοί είναι εκείνοι που αντιστέκονται σε αυτή και δεν τη θέλουν. Αυτή η αλλαγή εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Μπορεί οι άνθρωποι να αρνούνται να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, ή ενδεχομένως να αντιδρούν έντονα στις τεχνολογίες και τις αλλαγές της κοινωνίας.

Μειωμένη ενσυναίσθηση
Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα των ανθρώπων να συναισθάνονται, να συμμερίζονται τη συναισθηματική κατάσταση άλλων ανθρώπων και είναι το στοιχείο που κάνει δυνατή την ανθρώπινη επαφή. Μεγαλώνοντας ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χάνουν σταδιακά την ενσυναίσθηση και το ενδιαφέρον τους για τους άλλους ανθρώπους.

Ίσως, στο άκουσμα των προβλημάτων των άλλων να μοιάζει αδιάφορο. Αναγκαία στοιχεία είναι η υπομονή, η κατανόηση και η ενσυναίσθηση για την ουσιαστική επικοινωνία και τη διατήρηση της ανθρώπινης επαφής.

Έντονος σαρκασμός
Ο σαρκασμός μπορεί ενίοτε, να έχει πλάκα και να είναι δείγμα χιούμορ και ευφυΐας
. Όταν ωστόσο κάποιος είναι μόνο σαρκαστικός και δεν έχει άλλη γλώσσα επικοινωνίας, αυτό είναι δείγμα σταδιακής αλλαγής προοπτικής για τη ζωή. Ο σαρκασμός δεν απέχει πολύ απ’ τον κυνισμό, ειδικά όταν πρόκειται για σαρκαστικά σχόλια που είναι υποτιμητικά ή ταπεινωτικά για τους άλλους.

Μειωμένα κίνητρα
Το να έχουμε κίνητρα, είναι σαν το καύσιμο που μας κάνει να συνεχίζουμε
. Όσο όμως, οι άνθρωποι μεγαλώνουν, παρατηρείται ότι έχουν ολοένα και λιγότερα κίνητρα. Ξαφνικά, αδιαφορούν για πράγματα για τα οποία άλλοτε είχαν πάθος, ή δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον.

Αλλά, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να ανάψεις αυτήν τη σπίθα ξανά! Η ενθάρρυνση στο να βρουν χαρά στα μικρά πράγματα και η δοκιμή νέων πραγμάτων, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Απροθυμία για συναισθηματική έκφραση
Ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι της υιοθέτησης κυνικής συμπεριφοράς, είναι η άρνηση συναισθηματικής έκφρασης. Οι άνθρωποι, μπορεί να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, να αποφύγουν να συζητήσουν τις σκέψεις τους, ή ακόμα να ακυρώνουν τη σημασία της συναισθηματικής έκφρασης συνολικά.

Καθώς τα αγαπημένα σας πρόσωπα μεγαλώνουν, να τους ενθαρρύνετε να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν.

Δείχνοντας ενσυναίσθηση, μπορείτε να τους διευκολύνετε να διαχειριστούν τη δύσκολη αυτή περίοδο, νιώθοντας την υποστήριξή σας σε κάθε νέο, άγνωστο βήμα.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί