• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Ποιος μπορεί να θέλει το θάνατο; Στην Καλιφόρνια παλεύουν με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ποιος μπορεί να θέλει το θάνατο; Στην Καλιφόρνια παλεύουν με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η Καλιφόρνια θα είναι η τέταρτη πολιτεία της χώρας, που θα θέσει σε ισχύ το νόμο που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο τελικό στάδιο ασθένειας.

Οι νομοθέτες ενέκριναν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το περασμένο έτος, μετά απο το περιστατικό μιας 29-χρονης δασκάλας, της Brittany Maynard, που είχε καρκίνο εγκεφάλου,και έλαβε διεθνή αναγνώριση για αυτή την απόφασή της. Η νομοθεσία της Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ευνοικά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία απο τις 11 Σεπτεμβρίου του 2015.
Στο Όρεγκον, οι ανίατοι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα ευθανασίας με λήψη φαρμάκων από το 1997. Ήταν η πρώτη πολιτεία που πέρασε την νόμιμη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, και ακολούθησε η Ουάσιγκτον και το Βερμόντ. Σύμφωνα με μια απόφαση του δικαστηρίου της Μοντάνα, οι γιατροί δεν θα υπόκεινται σε δίωξη, εφ ‘όσον ο ασθενής κάνει μια γραπτή αίτηση. Με το νόμο της Καλιφόρνια, το 16% του πληθυσμού των ανιάτων περιπτώσεων της χώρας έχει πλέον νομική επιλογή να καθορίσει τη στιγμή του θανάτου τους.
Με τη βοήθεια νόμου, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί σταθερά. Στο Όρεγκον, για παράδειγμα,16 άτομα τερμάτισαν τη ζωή τους σύμφωνα με το νόμο το 1998, και μέχρι το 2015, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 132.
Η νομοθεσία της Καλιφόρνια είναι αυστηρή, με σκοπό να διασφαλίσουν με έγγραφη συγκατάθεση ότι οι ασθενείς έχουν σκεφτεί την απόφαση και το κάνουν εθελοντικά. Οι ασθενείς πρέπει να κάνουν πολλαπλές αιτήσεις για το φάρμακο και να έχουν μια ιατρική πρόγνωση ζωής, λιγότερη από έξι μήνες.
Πολλά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αρνητικά την πολιτική του νόμου, και οι γιατροί, ή τα φαρμακεία αρνούνται να συμμορφωθούν με το σύστημα υγείας στο αίτημα του ασθενή. Οι γιατροί που αντιτίθενται στην πρακτική της ευθανασίας, δεν παραπέμπουν τους ασθενείς που ζητούν το φάρμακο, σε άλλο γιατρό. .
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και άλλα θρησκευτικά συστήματα υγείας έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν. Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες José H. Gomez, είπε σε δήλωσή του την Τετάρτη.
“Είμαστε η διαχωριστική γραμμή σε μια κοινωνία που νοιάζεται για εκείνους που είναι άρρωστοι και αδύναμοι,και μια κοινωνία που σκοτώνει γιατί δεν μπορεί να ανεχθεί την οδύνη”.

Η Kristy Allan, που ζει στο Placerville, της Καλιφόρνια, έχει καρκίνο τελικού σταδίου και θέλει να είναι σε θέση να αποφασίσει πότε και πώς να πεθάνει.
Η Kristy Allan, 63 ετών , ζει στο Placerville. Το μικρό μπανγκαλόου, έχει θέα στους καταπράσινους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα. Με την αθλητική εικόνα της, δεν φαίνεται ετοιμοθάνατη. Από την αρχή του έτους,έχει υποβληθεί σε τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας, καθώς έχει καρκίνο του παχέος εντέρου 4ου σταδίου απο το 2009. Έχει ήδη μιλήσει με τους γιατρούς, για την επιθυμία της να πάρει το φάρμακο που θα της επιτρέψει να πεθάνει όταν εκείνη το επιλέξει, και σχεδιάζει να κάνει επίσημη αίτηση αυτή την εβδομάδα. Δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε, ή ακόμα και αν θα το πάρει. Αλλά ξέρει τι θα κάνει όταν θα είναι έτοιμη.
Δεν θέλω να γίνω βάρος στην οικογένειά μου. Δεν θέλω ο άντρας μου να ασχοληθεί με τις ανάγκες υγιεινής μου. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Είναι μια τεράστια ανακούφιση γνωρίζοντας ότι είναι νόμιμη η διαδικασία. Η μετάβαση στο σημείο “0” όπου ξέρεις ότι τελειώνει η ζωή σου, είναι πολύ δύσκολη.
Η κα Allan έχει ήδη αψηφήσει κάποιες προβλέψεις θανάτου. Όταν 30-χρονη κόρη της αρραβωνιάστηκε την περασμένη άνοιξη, αναρωτήθηκε αν θα παραβρισκόταν στο γάμο. Αλλά ήταν εκεί, και έκανε όλες τις προετοιμασίες και την υποδοχή. Αυτό της έδωσε ελπίδες να συνεχίσει τον αγώνα της.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...