Ποια ώρα της ημέρας “φουντώνει” το άγχος – Χρήσιμες συμβουλές για να περνάτε πιο ήρεμα πρωινά

Έρευνα αποκαλύπτει την ώρα της ημέρας που η ορμόνη του στρες υπερεκκρίνεται και ως τούτου νοιώθουμε πιο πιεσμένοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατακλύζονται καθημερινά από το άγχος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της OnePoll, όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 8:15, η κύρια ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι στο “πικ” της.

Βάσει δημοσκόπησης που έγινε σε 2.000 Βρετανούς ενήλικες, βρέθηκε ότι το 35% νιώθουν στρεσαρισμένοι κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της ημέρας. Το 51% των ατόμων δήλωσαν καταβεβλημένοι ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας και από το πρωινό ξύπνημα. Οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το πλήθος των υποχρεώσεων που χρειάζεται να διεκπεραιωθούν πριν ακόμη φύγουν από το σπίτι για δουλειά όπως το να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, να μην αποκοιμηθούν, ακόμα και να μην ψάχνουν τα ρούχα που θα φορέσουν. Αστάθμητοι παράγοντες, όπως τα παράπονα και η γκρίνια των παιδιών αυξάνουν το άγχος.

Οι γονείς εξηγούν ότι η αντιμετώπιση των απρόβλεπτων συναισθηματικών εκδηλώσεων των παιδιών τους – εκτός από το να τα ταΐσουν και να τα ντύσουν και να ετοιμάσουν τα σνακ του σχολείου – μπορεί να μετατρέψει την πρωινή ρουτίνα σε χάος.


Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 51% των ερωτηθέντων αισθάνονταν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα για να κάνουν όσα έχουν προγραμματίσει. Αυτή η πραγματικότητα φαίνεται να εξηγεί γιατί το 35% δεν γνωρίζουν πως να βρουν χρόνο για να καταπιαστούν με κάτι που τους κάνει ευτυχισμένους. Το 37% ανέφεραν ότι απλά “ξεχνούν” να συμπεριλάβουν ακόμη και την φροντίδα του ίδιου τους του εαυτού μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 63% των ερωτηθέντων είναι ανοιχτό σε συμβουλές για το πώς να βρει περισσότερο χρόνο για διασκέδαση.

Συμβουλές για μια καθημερινότητα με λιγότερο άγχος

  • Προετοιμάστε ρούχα, σχολικές τσάντες, γεύματα ήδη από το προηγούμενο βράδυ και ξεκινήστε την επόμενη ημέρα με ένα γρήγορο ντους
  • Φτιάξτε λίστα και δημιουργήστε μια ρουτίνα, στην οποία η μετάβαση από το ένα καθήκον στο άλλο, να είναι ευχάριστη
  • Ξυπνήστε νωρίτερα με 30 λεπτά διαφορά από τα παιδιά σας, ώστε να νιώθετε ήρεμοι και να έχετε τον έλεγχο του προγράμματος σας
  • Μοιράστε στα παιδιά σας τις εύκολες δουλείες του σπιτιού για την ηλικία τους, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, και προσπαθείτε να τα κάνετε να φαίνονται διασκεδαστικά, ιδίως αν τα παιδιά είναι μικρά
  • Μην απασχολείτε το μυαλό σας με κινητό και tablet το πρωί, ώστε να μην αποπροσανατολίζεστε
  • Χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο κουζίνας ή ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι για να έχετε καλύτερη αίσθηση του χρόνου.

(με πληροφορίες από ygeiamou. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί