Μελέτη δείχνει σε ποια σημεία του σώματός μας συγκεντρώνονται συνήθως τα περισσότερα μικρόβια

Τα ανθυγιεινά μικρόβια φαίνεται ότι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας.

Ποια σημεία του σώματός μας είναι αυτά που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια.


Για τις ανάγκες μιας νέας μελέτης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μάθημα γονιδιωματικής που διδάχθηκαν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Οι ερευνητές απέδειξαν κάτι το οποίο γνώριζαν από παλιά οι γιαγιάδες: Το δέρμα πίσω από τα αυτιά και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, είναι αυτό μπορεί να φιλοξενήσει ανθυγιεινά μικρόβια.

Η συλλογή των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας, είναι γνωστή ως μικροβίωμα και παίζει ρόλο στην υγεία μας.

Το μικροβίωμα έχει ξηρές, υγρές και λιπαρές περιοχές.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Βιολογίας στο GW, Keith Crandall, θυμάται τη δική του γιαγιά που πάντα έλεγε στα παιδιά της οικογένειάς του «να τρίβουν καλά το σημείο πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον αφαλό».

Ο Crandall πίστευε ότι αυτά τα σημεία πλένονται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με το δέρμα στα χέρια ή τα πόδια και ότι μπορεί να φιλοξενούν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.

Σε συνεργασία με τον Marcos Pérez-Losada, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής, σχεδίασαν το μάθημα γονιδιωματικής, στο οποίο 129 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, διδάχθηκαν να συλλέγουν τα δικά τους δεδομένα από διάφορα σημεία του σώματος.

Στη συνέχεια, διδάχθηκαν πώς να κάνουν εξαγωγή και αλληλουχία του DNA στα δείγματα δέρματος. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που καθαρίζονταν πιο συχνά (όπως τα μπράτσα και οι γάμπες), είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία και δυνητικά πιο υγιή συλλογή μικροβίων σε σύγκριση με τα δείγματα που ελήφθησαν από τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία.

Ορισμένα μικρόβια μπορούν να κυριαρχήσουν στο μικροβίωμα και να προκαλέσουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα έκζεμα ή ακμή.

Οι φοιτητές έδειξαν ότι οι συνήθειες καθαρισμού μπορούν να αλλάξουν τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα σας και, ως εκ τούτου, και την κατάσταση της υγείας του.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν δημοσιοποιηθεί στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

(με πληροφορίες από onmed. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί