• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με 7 έξυπνες κινήσεις θα κρατάς σε τάξη τα αντικείμενα του σπιτιού σου

Με 7 έξυπνες κινήσεις θα κρατάς σε τάξη τα αντικείμενα του σπιτιού σου

Ένα σπίτι χωρίς οργάνωση και τάξη μοιάζει με ένα μυαλό χωρίς διαύγεια και συγκέντρωση: δεν μπορεί να είναι λειτουργικό, δεν έχει ισορροπία και αρμονία, κουράζεται και κουράζει.

Για όσους λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι, η τακτοποίηση γίνεται πολλές φορές άσκηση υπομονής. Μια χαοτική διαδικασία.

Ομως, τα βήματα για ένα τακτοποιημένο σπίτι –με αποτέλεσμα που διαρκεί- υπάρχουν και θα τα βρείτε στις γραμμές που ακολουθούν.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα εργαλεία και μικροέπιπλα που μπορούν να σας λύσουν τα χέρια: κάθε δωμάτιο του σπιτιού μπορεί να παραμένει τακτοποιημένο για μεγάλο διάστημα αν επενδύσετε σε αυτά. Από σήμερα κιόλας.

Πάμε να δούμε τους 7 τρόπους που εξασφαλίζουν οργανωμένο σπίτι.

Στην κουζίνα:

1) Tα πιο ανοργάνωτα σημεία στην κουζίνα είναι –σχεδόν κατά κανόνα- τα ντουλάπια κάτω από τον πάγκο της (ιδίως το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη). Αδειάστε τα και απαλλάξτε τα από παλιές σακούλες, παλιά καθαριστικά και εργαλεία που δεν χρησιμοποιείτε. Τοποθετήστε άγκιστρα μέσα στα ντουλάπια για να κρεμάσετε καθαριστικά πανιά και εργαλεία. Συγκεντρώστε σε έναν μεγάλο δίσκο τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

2) Οργανώστε τα τρόφιμα: Απομακρύνετε ό,τι έχει λήξει, έχει χάσει το άρωμά του και δεν φαίνεται σε καλή κατάσταση. Τοποθετήστε σε γυάλινα δοχεία με ετικέτες το περιεχομένο των τροφίμων (ζυμαρικά, αλεύρι, ρύζι, κακάο, καφές, όσπρια κ.α.). Ετσι οι συσκευασίες δεν θα καταλαμβάνουν χώρο και θα βλέπετε αμέσως τις ελλείψεις που έχετε σε πρώτες ύλες.

3) Στο μπάνιο, τα αντικείμενα που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο είναι τα προιόντα προσωπικής υγιεινής, τα φάρμακα και τα καθαριστικά. Πετάξτε όλα τα άδεια μπουκαλάκια, τα προιόντα που έχουν λήξει και όσα ξέρετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά. Toποθετήστε σε ένα δίσκο τα προιόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά (την οδοντόπαστα και την οδοντόβουρτσα, το σαπούνι για τα χέρια, το καθαριστικό προσώπου, το σαμπουάν και το αφρόλουτρο). Αν οι κουρτίνες και το χαλάκι έχουν φθαρεί αντικαταστήστε τα.

4) Η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αντικείμενα που δεν αφορούν την ξεκούραση και την προσωπική σας φροντίδα. Ομαδοποιείστε τα αντικείμενα μέσα στα συρτάρια.

5) Μια ιδανική επιλογή για εξοικονόμηση χώρου είναι ένα κομοδίνο-συρταριέρα. Ενα μεγάλο καλάθι θα φανεί ιδιαίτερως χρήσιμο. Οπως κι ένα μικρό καλαθάκι για σκουπίδια κοντά στο κομοδίνο. Κρεμάστε άγκιστρα στον τοίχο για να κρεμάτε τα ρούχα που συνήθως αφήνετε πάνω στο κρεβάτι.

6) Ένα έπιπλο στην είσοδο είναι απαραίτητο για να κρατάει οργανωμένα τα προσωπικά σας αντικείμενα (δείτε εδώ και εδώ -το Νο7). Απαλλάξτε τον χώρο από αντικείμενα άσχετα με τον σκοπό και την λειτουργία του δωματίου. Ενα καλάθι από ρατάν στην άκρη του δωματίου θα είναι ιδανικό για την αποθήκευση περιοδικών και βιβλίων που διαβάζετε συχνά.

7) Ολα τα παπούτσια θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Σε προηγούμενο άρθρο σας έχουμε δειξει αναλυτικά τους τρόπους. Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τα παπούτσια στο σαλόνι και το χολ.