Καρδιολόγοι: Αυτή είναι η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες σας

Αναρωτιέστε ποια είναι η τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε την υγεία των αρτηριών σας; Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες, ότι η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς.

Ακόμα και αν έχετε κάνει μια επιφανειακή έρευνα σχετικά με τη διατροφή που είναι φιλική για την καρδιά, πιθανότατα έχετε δει τη μεσογειακή διατροφή να προτείνεται ως το πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Μια υγιεινή διατροφή είναι αυτή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ποια τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία των αρτηριών μας. Όμως ποια είναι εκείνα που πρέπει να αποφεύγετε; Ο Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, Harlan Krumholz και η καρδιολόγος στο Manhattan Cardiology, Mary Greene, συμφωνούν ότι η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες είναι τα τηγανητά.

«Τα χειρότερα τρόφιμα για τις αρτηρίες σας είναι αυτά που μαγειρεύονται με φλεγμονώδη έλαια, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα μαγειρικά έλαια εκτός από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο», εξηγεί η Dr. Greene.

Προσθέτει επίσης ότι ακόμη και αυτά τα υγιεινά έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και όχι για τηγάνισμα.

Ο Dr. Krumholz συμφωνεί απόλυτα, λέγοντας ότι τα trans λιπαρά, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια και σε πολλά επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι για κάθε αύξηση 2% των trans λιπαρών στη διατροφή, υπάρχει αύξηση κατά 23% του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Ο λόγος για τον οποίο τα trans λιπαρά είναι τόσο επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία είναι επειδή αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (την “κακή” χοληστερόλη) ενώ παράλληλα μειώνουν την HDL χοληστερόλη (την “καλή” χοληστερόλη). Τα trans λιπαρά είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στους παραγωγούς τροφίμων να χρησιμοποιούν μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Ωστόσο, η Dr. Greene προειδοποιεί ότι τα trans λιπαρά μπορεί ακόμα να εμφανίζονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Οποιοδήποτε τηγανητό φαγητό αποτελεί πηγή trans λιπαρών, όπως:

 • τηγανητές πατάτες,
 • κρεμμυδάκια,
 • τηγανητά θαλασσινά και
 • τηγανίτες

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς, καθώς “τηγανίζουν” τα τρόφιμα με αέρα αντί για επικίνδυνα έλαια.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας υγιείς, το να περιορίσετε την κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Είναι μια συμβουλή που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να ακολουθήσουμε όλοι, για την υγεία της καρδιάς μας.

Η πλάκα φράζει τις αρτηρίες

Ένας από τους τρόπους να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι να μειώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες. Η συσσώρευση πλάκας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για:

 • καρδιαγγειακά νοσήματα,
 • καρδιακή προσβολή και
 • εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παράγοντες κινδύνου για τη συσσώρευση πλάκας είναι:

 • το κάπνισμα,
 • το άγχος,
 • ο καθιστικός τρόπος ζωής,
 • η παχυσαρκία,
 • η υψηλή αρτηριακή πίεση και
 • η υψηλή χοληστερόλη

(enikos – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί