Δεν σας παίρνει ο ύπνος παρόλο που είστε κουρασμένοι; 8 πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Υπάρχουν κάποιοι πιθανοί λόγοι που μπορεί να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.

Έχει συμβεί σε όλους. Ξαπλώνετε στο κρεβάτι, κοιτάζετε το ταβάνι και παρόλο που είναι σκοτάδι και επικρατεί η απόλυτη ησυχία δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Καθώς οι σκέψεις τρέχουν ανεξέλεγκτα στο μυαλό σας, μπορεί να σκέφτεστε επανειλημμένα: «Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;».

Η στέρηση ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας

Δεν είστε μόνοι! Όταν μιλάμε για προβλήματα υγείας, η στέρηση ύπνου είναι πολύ πιο συχνή απ’ όσο πιστεύετε. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι 1 στους 3 ενήλικες Αμερικανούς δεν κοιμάται αρκετά. Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός Ύπνου των ΗΠΑ (National Sleep Foundation) αναφέρει πως έως και το 30% των ενηλίκων πάσχει από αϋπνία.

Ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι αναγκαίος για τον οργανισμό μας αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται απρόσμενα δύσκολος να επιτευχθεί. Φαίνεται σαν κάτι που θα έπρεπε να είναι τόσο φυσικό. Όμως, ορισμένα ανεπαίσθητα ερεθίσματα μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα.

Γιατί ο επαρκής ύπνος είναι τόσο σημαντικός

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. «Λέω συχνά ότι ο ύπνος είναι ζωή», λέει η Lauri Leadley CCSH, RPSGT, πρόεδρος και κλινική εκπαιδεύτρια ύπνου στο Arizona’s Valley Sleep Center. «Είναι η μόνη στιγμή που τα κύτταρα του σώματός μας αναγεννιούνται. Ο ύπνος είναι αποκατάσταση και είναι απαραίτητος για να έχουμε ένα υγιές σώμα και πνεύμα».

Και υπάρχουν πραγματικές συνέπειες -τόσο σωματικές όσο και ψυχικές- από το να μην κοιμόμαστε αρκετά. Η Leadley αναφέρει ότι η στέρηση ύπνου έχει γίνει θέμα δημόσιας υγείας «απλά και μόνο επειδή όταν στερείτε από το σώμα σας τα αποκαταστατικά οφέλη του ύπνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σας υγεία με περισσότερους από έναν τρόπους».

Η Monique May, MD, πιστοποιημένη οικογενειακή γιατρός και ιατρική σύμβουλος στην Aeroflow Sleep, απαριθμεί τους κινδύνους του να μην κοιμάστε αρκετά:

 • δυσκολία στην συγκέντρωση,
 • κόπωση,
 • ευερεθιστότητα,
 • μεταβολικά προβλήματα,
 • υψηλή αρτηριακή πίεση και
 • εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Το άγχος, η εξάντληση και η στέρηση ύπνου δημιουργούν έναν θανατηφόρο συνδυασμό – μαζί, μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη και άγχος», προσθέτει η Leadley. «Η υγεία σας μπορεί να επιδεινωθεί, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να δεχτεί πλήγμα και ο κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, απλά δεν μπορείτε να παραμελήσετε την ανάγκη για ποιοτικό ύπνο».

Ενώ όλα αυτά ακούγονται λίγο τρομακτικά, αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να είναι το κίνητρο που χρειάζεστε για να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από τις άγρυπνες νύχτες σας. Όσο σημαντικός κι αν είναι ο ύπνος, υπάρχουν αμέτρητοι, πολύ πραγματικοί και πολύ συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, όσο απεγνωσμένα και αν το χρειαζόμαστε. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σας κρατούν ξύπνιους, πιθανότατα υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό. (Υπόδειξη: μην ξαναγεμίζετε το φλιτζάνι σας με καφέ το απόγευμα και βάλτε το κινητό σας στην φόρτιση μερικές ώρες πριν τον ύπνο).

8 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

 • Έχετε άγχος
 • Περνάτε πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες σας
 • Δεν έχετε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο
 • Έχετε καταναλώσει πολύ αλκοόλ
 • Ο χώρος της κρεβατοκάμαρας δεν είναι κατάλληλος για ύπνο
 • Έχετε ακόμα καφεΐνη στον οργανισμό σας
 • Συνεχίζετε να τρώτε τεράστια γεύματα πριν τον ύπνο
 • Έχετε υπνική άπνοια

(enikos – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί