• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να φοράτε ακουστικά όλη την ημέρα

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να φοράτε ακουστικά όλη την ημέρα

Τα ακουστικά έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά η συνεχής χρήση τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας.


Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2020 μόνο η εταιρεία Apple έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια AirPods, δηλαδή τα δημοφιλή ακουστικά της που συνδέονται με άλλες συσκευές μέσω Bluetooth.

Αυτά τα ασύρματα gadgets είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, γι’ αυτό δεν υπάρχουν ακόμα πολλές μελέτες που να διερευνούν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό τους στην υγεία.Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Conversation», τα αποτελέσματα της παρατεταμένης χρήσης των ακουστικών είναι γνωστά, τα οποία συχνά έχουν αρκετά παρόμοιο μηχανισμό.

Τι έδειξε έρευνα για τα ακουστικά

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη χρήση ακουστικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή και στην αφαίρεση του κεριού.

Επισημαίνεται ότι το κερί, η ουσία που εκκρίνεται από το αυτί, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη σωστή λειτουργία του ακουστικού πόρου, καθώς είναι μια αδιάβροχη έκκριση που χρησιμεύει για την υγρασία του δέρματος του εξωτερικού ακουστικού πόρου και λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός για τις μολύνσεις.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το εξής στην προαναφερθείσα δημοσίευση:

 «Το κερί είναι μια φυσική ουσία που παράγεται στο εξωτερικό του ακουστικού πόρου, δημιουργείται από τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων και των ιδρωτοποιών αδένων που απελευθερώνονται από τα θυλάκια της τρίχας, τα οποία στη συνέχεια παγιδεύουν σκόνη, βακτήρια, μύκητες, μαλλιά και νεκρά κύτταρα του δέρματος για να σχηματιστεί το κερί».Ακόμα, το κερί βρίσκεται στο εξωτερικό του αυτιού, εμποδίζοντάς το έτσι να γεμίσει με νεκρά κύτταρα του δέρματος και, μόλις το κερί φτάσει στην άκρη του αυτιού, απλά αποβάλλεται.

Πώς τα ακουστικά μπορούν να επηρεάσουν τα αυτιά

Το αυτί είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο και έτσι οτιδήποτε εμποδίζει την κανονική λειτουργία του, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση των ακουστικών.Αν έχετε ακουστικά στα αυτιά σας όλη την ημέρα, θα μπορούσε να συμπιεστεί το κερί, καθιστώντας το λιγότερο ρευστό και δυσκολότερο το να αφαιρεθεί.Επιπλέον, τα ακουστικά θα μπορούσαν να συμπιέσουν το κερί σε σημείο που να προκληθεί ακόμα και φλεγμονή στο αυτί.

Πάντως, αν τα ακουστικά χρησιμοποιούνται συνεχώς, τότε μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και την υγρασία στα αυτιά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε βακτηριακές και μη λοιμώξεις.

Επιπλέον, τα ακουστικά διακόπτουν τη ροή του αέρα και έτσι το κερί δεν γίνεται ξηρό όπως θα έπρεπε.

Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη συσσώρευση κεριού, το οποίο δεν μπορεί να αποβληθεί με φυσικό τρόπο από το αυτί επειδή τα ακουστικά δημιουργούν φράγμα και, εν συνεχεία, διεγείρονται οι εκκριτικοί αδένες με αποτέλεσμα να παράγουν ολοένα και περισσότερο κερί.

Μάλιστα, στην προαναφερθείσα σχετική δημοσίευση του «Conversation» επισημαίνεται πως «εάν συσσωρευτεί αρκετό κερί στο αυτί, τότε μπορεί να προκληθούν προβλήματα ακοής, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος, η ζάλη, οι εμβοές, ο κνησμός και ο ίλιγγος».

Για τον λόγο αυτό, εάν χρειαστεί να ακούσετε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστάται η χρήση ακουστικών κεφαλής και όχι απλών ακουστικών, διότι αυτά τοποθετούνται έξω από τον ακουστικό πόρο και προσφέρουν καλύτερη ροή αέρα οπότε είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρευτεί κερί ή να μπουν βακτήρια και άλλα παθογόνα στο αυτί.

(sputniknews)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.