• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Ασθενείς σε αναπηρικά καροτσάκια περπάτησαν μετά από πειραματική θεραπεία βλαστοκυττάρων

Ασθενείς σε αναπηρικά καροτσάκια περπάτησαν μετά από πειραματική θεραπεία βλαστοκυττάρων

Ένας αριθμός ατόμων που επέζησε απο εγκεφαλικό επεισόδειο έδειξε σημαντική βελτίωση μετά απο ένεση βλαστοκυττάρων απευθείας στον εγκέφαλό τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Stroke” βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αλλά η θεραπεία είναι ασφαλής. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τις ελπίδες των γιατρών για μια πραγματικά επιτυχημένη θεραπεία.
Ο νευροχειρουργός του Στάνφορντ, Dr. Gary Steinberg που πραγματοποίησε την διαδικασία 12 βλαστικών κυττάρων, δήλωσε :”Αυτό δεν είναι κάτι απλό. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια και δεν μπορούσαν να κινήσουν τον αντίχειρα τους. Τώρα μπορούν να περπατήσουν. Παρόλα αυτά δεν θέλω να δώσω λανθασμένες εντυπώσεις. Ο περιορισμένος αριθμός των ασθενών και η έλλειψη ομάδας ελέγχου, σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, η οποία θα μπορούσε να είναι μια απροσδόκητη επιτυχία ή το αποτέλεσμα ενός φαινομένου placebo.”
Οι γιατροί ως επί το πλείστον ψάχνουν να βρούν ανησυχητικές παρενέργειες μέσα απο την πειραματική διαδικασία που συνεχίζεται, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι οι ασθενείς είχαν καλύτερη κίνηση μετά την ένεση, και αρκετοί που βρισκόταν σε αναπηρική καρέκλα μπορούσαν να περπατήσουν ξανά.
Οι 18 ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τουλάχιστο 5 χρόνια πρίν, και τα αποτελέσματα της φυσιοθεραπείας δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη και αποκατάσταση. Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα θρομβωμένο αιμοφόρο αγγείο, παύει να τροφοδοτεί με οξυγόνο τον εγκέφαλο και αφήνει τμήματά του κατεστραμμένα. Αυτοί οι ασθενείς αγωνίζονται πολύ στην ομιλία και τη βάδιση.
Οι επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν κατά πόσο τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών του εγκεφάλου ή ακόμη να παρακινήσουν τον εγκέφαλο να επισκευαστεί μόνος του. Στον ασθενή εγχέονται βλαστικά κύτταρα απο δωρητές, απευθείας στον εγκέφαλό τους, κοντά στην περιοχή που προκλήθηκε ζημιά από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πονοκεφάλους μετά τη διαδικασία, και μερικοί είχαν άλλες παρενέργειες, όπως ναυτία και κατάθλιψη, αλλά – τουλάχιστον σε αυτήν την μικρή ομάδα – δεν υπήρχε τίποτα άλλο σοβαρότερο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν, -τα βλαστικά κύτταρα που εγχύθηκαν- να επιβιώσουν για περίπου ένα μήνα, βασισμένοι στις προηγούμενες μελέτες σε αρουραίους. Αλλά στους ασθενείς της μελέτης, υπήρχαν ισχυρότερες κινητικές δεξιότητες ακόμη και ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...