• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απλές και οικονομικές προτάσεις που θα «ρίξουν» τη θερμοκρασία αλλά και τα έξοδα εν μέσω καύσωνα

Απλές και οικονομικές προτάσεις που θα «ρίξουν» τη θερμοκρασία αλλά και τα έξοδα εν μέσω καύσωνα

Με τη θερμοκρασία να μετατρέπει τη χώρα σε «φούρνο»,

πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να βρουν λύσεις για να δροσιστούν αλλά με οικονομικό τρόπο, αφού η λειτουργία των κλιματιστικών ή ακόμα και των ανεμιστήρων, μας δημιουργεί έναν βραχνά όταν σκεφτόμαστε τον λογαριασμό του ρεύματος.


Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και οι οποίες στην ουσία δεν κοστίζουν τίποτα.

Κλειστά παράθυρα και κουρτίνες τη σωστή χρονική στιγμή
Συνήθως η λύση που μας έρχεται στο μυαλό, είναι να αφήνουμε μερικά παράθυρα ή πόρτες ανοιχτά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αέρα που θα μας δροσίσει. Σε καταστάσεις άπνοιας όμως, όπως συμβαίνει στις πόλεις, η λύση αυτή δεν είναι σωστή. Και αυτό γιατί μέχρι και 30% της ζέσης στα σπίτια μας έρχεται από τα ανοιχτά παράθυρα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, αν κλείσουμε τα παράθυρα και τις κουρτίνες τη σωστή στιγμή, όταν δηλαδή το σπίτι και οι τοίχοι του δεν έχουν απορροφήσει τη θερμότητα, μπορεί να διατηρηθεί θερμοκρασία μέσα στο σπίτι χαμηλότερη ακόμα και κατά 6 βαθμούς Κελσίου απ’ ό,τι αν τα αφήναμε ανοιχτά.

Ανοιχτά παράθυρα και πόρτες τη νύχτα
Αν και ακούγεται, και ενδεχομένως είναι, επικίνδυνο λόγω της εγκληματικότητας, αν υπάρχει δυνατότητα και ασφάλεια, είναι καλό το βράδυ να αφήνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά, αφού η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάντα χαμηλότερη εκτός σπιτιού. Έτσι, με ανοιχτές τις διόδους αέρα, το σπίτι δροσίζεται από τη βραδινή χαμηλή θερμοκρασία.

Νερό και παγάκια
Εκτός από τον περιβάλλοντα χώρο, μια ακόμα λύση είναι να δροσίζουμε το σώμα μας.

Για αυτή τη διαδικασία υπάρχουν διάφορες λύσεις, όπως το να τοποθετούμε τα πόδια μας σε λεκάνη με νερό, να βυθίζουμε τα χέρια μας σε νερό μέχρι τους αγκώνες, το οποίο μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος από έναν έως 10 βαθμούς, να καλύψουμε το κεφάλι και τους ώμους με μια βρεγμένη πετσέτα, να πάρουμε μερικά παγάκια και να τα αλείφουμε με γρήγορες κινήσεις στις παλάμες και το εσωτερικό των καρπών μας, να χρησιμοποιήσουμε έναν μικρό ψεκαστήρα για φυτά, γεμάτο νερό και να ψεκάζουμε ενίοτε το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια μας και, τέλος, το κλασικό ντους.

Δεν τρώμε βαριά
Λύση που είναι γνωστή σε όλους, αλλά λόγω της λαιμαργίας μας για ένα κολατσιό ή ένα μεζέ πάντα την ξεχνάμε, είναι να μην τρώμε βαριά. Το ζεστό κλίμα απαιτεί ελαφριές τροφές, όπως φρούτα και σαλάτες, φαγητά που είναι επίσης και υγιεινά, ενώ υπάρχει και η λύση των μικρών και σύντομων αλλά και συχνών γευμάτων, για όσους από εμάς είμαστε λίγο παραπάνω λιχούδηδες.

Τι μπορούμε να πίνουμε
Με το άφθονο νερό εκτός από δροσιστικό να μας βοηθά και στη γενική ενυδάτωση του σώματος, οι φυσικοί χυμοί αλλά και το γάλα είναι μερικές καλές προτάσεις για αυτά που πρέπει να πίνουμε. Αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά ή την καφεΐνη, παρά το γεγονός πως μια κρύα μπύρα ή ένας παγωμένος φραπέ η φρέντο μπορεί να μοιάζουν ιδανικά, αλλά είναι διουρητικά.

Βρεγμένες κουρτίνες
Στην περίπτωση που υπάρχει έστω και ένα ίχνος από αεράκι, μπορούμε να βρέξουμε τις κουρτίνες μας, οι οποίες καθώς θα στεγνώνουν από τη ζέστη, το μικρό αεράκι θα φέρνει τους υδρατμούς, όπως κάνουν οι ανεμιστήρες με το νερό που έχουμε παρατηρήσει να χρησιμοποιούνται σε καφέ και εστιατόρια.

Κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές
Μιλώντας για οικονομικούς τρόπους να δροσιστούμε, εννοείται πως απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες αποτελούν πηγές θερμότητας.

Από τις απλές λάμπες, μέχρι το λάπτοπ ή το κομπιούτερ ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή, όλες εκπέμπουν θερμότητα. Οπότε περιοριζόμαστε στα απολύτως απαραίτητα, εξοικονομώντας παράλληλα και χρήματα από την αποφυγή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

(sputniknews – φωτο:screenshot)