5 τρόποι για να διώξετε το φούσκωμα από το πολύ φαγητό των γιορτών

Η υπερβολή στις γιορτές έχει τα καλά και τα κακά της, όπως το φούσκωμα το οποίο μπορείτε να διώξετε με 5 απλούς τρόπους.

Οι γιορτινές συγκεντρώσεις καταλήγουν για πολλούς με ένα φούσκωμα στο στομάχι, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές , αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι άβολο και να νιώθετε χάλια.

Δείτε τους 5 τρόπους για να καταπραΰνετε το φούσκωμα μετά από πολύ φαγητό.

1. Πίνετε νερό

Το φαγητό χρειάζεται νερό για να αφομοιωθεί. Πολύ απλά: όσο περισσότερη τροφή έχουμε, τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε για την πέψη. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και νάτριο, όπως πολλά αγαπημένα στις γιορτές, όπως το ζαμπόν και η γαλοπούλα, χρειάζονται ακόμη περισσότερο νερό για να αφομοιωθούν από άλλα τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και πρωτεΐνες. Το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει όργανα όπως τα νεφρά σας να ξεπλύνουν τις τοξίνες από το πολύ αλκοόλ ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε κίνηση και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

2. Πηγαίνετε μια βόλτα

Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά. Η τακτική κίνηση, ειδικά η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι, είναι η καλύτερη δραστηριότητα. Το περπάτημα είναι μια ωραία επιλογή όταν δεν αισθάνεστε καλά. Επιπλέον, ακόμη και το περπάτημα για μόλις δύο λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (τα οποία τείνουν να αυξάνονται μετά την υπερκατανάλωση τροφής και την κατανάλωση πολλής πρόσθετης ζάχαρης) και να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας. Όπως με κάθε μορφή άσκησης, σκεφτείτε ότι εκτιμάτε αυτό που μπορεί να κάνει το σώμα σας, παρά ως τιμωρία για το φαγητό που έχετε φάει.

3. Μην σταματήσετε τα γεύματα, απλά επιλέξτε πιο ελαφριές τροφές

Ακόμα κι αν τα τελευταία γεύματα ήταν μεγαλύτερα από το συνηθισμένα, θα πρέπει να ακολουθείτε το πρόγραμμα φαγητού. Ειδικά αν αισθάνεστε φουσκωμένοι, είναι καλή στιγμή να εστιάσετε σε θρεπτικά τρόφιμα που είναι ελαφριά, δροσιστικά και γεμάτα με νερό, όπως λαχανικά και φρούτα. Γίνετε δημιουργικοί με ό,τι έχετε ήδη στο ψυγείο, την κατάψυξη και το ντουλάπι σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε όλα τα προϊόντα που έχουν απομείνει από τις γιορτές, εξοικονομώντας χρήματα σε είδη παντοπωλείου και μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων.

4. Ξαπλώστε στο πλάι

Πάντοτε να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε για να αποφύγετε την παλινδρόμηση, καθώς όταν είστε ξαπλωμένοι είναι ευκολότερη η μεταφορά των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.
Αλλά αν έχει περάσει ώρα από το τελευταίο σας γεύμα και εξακολουθείτε να αισθάνεστε φουσκωμένοι, το να ξαπλώνετε ή να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα σας, μειώνοντας την ποσότητα τροφής ή οξέος που μπορεί να ταξιδέψει πίσω στον οισοφάγο.

5. Μασάζ στην κοιλιά

Υπάρχουν κάποιες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του μασάζ στην κοιλιά για την ανακούφιση από το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Medicine εξέτασε 107 ερευνητικές εκθέσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοιλιακό μασάζ είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μορφή θεραπείας για πολλά πεπτικά προβλήματα, αναφέρει το eatingwell.com. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι το μασάζ βοηθά κυριολεκτικά να κινείται το έντερό σας. Ένα απαλό μασάζ στο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στη μίμηση της κίνησης των τροφών στο πεπτικό σύστημα.

Ξεκινάτε από τη δεξιά πλευρά του στομάχου σας από το δεξί οστό του ισχίου σας προς την αριστερή πλευρά και προς τα κάτω στο αριστερό οστό του ισχίου σας, κινούμενοι αργά και απαλά με δεξιόστροφη κίνηση για δύο έως τρία λεπτά. Το μασάζ στην κοιλιά δεν συνιστάται σε όσες είναι έγκυες.

(Healthstories – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί