Ερευνητές προέτρεψαν χθες Τετάρτη τις κυβερνήσεις να καθυστερούν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer για τον νέο κορωνοϊό, που λένε ότι έχει αποτελεσματικότητα 92,6% μετά την πρώτη δόση.
Οι δύο ερευνητές εξήγησαν, σε επιστολή τους στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (NEJM), πως κατέληξαν στα ευρήματά τους μελετώντας έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Pfizer στον ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA).
Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για το εμβόλιο της Moderna, που έχει αποτελεσματικότητα 92,1% μετά την πρώτη δόση και βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με αυτό της Pfizer, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA ή mRNA.
Επισήμαναν ότι μπορεί να υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει η μία δόση, ωστόσο η χορήγηση της δεύτερης δόσης μέσα σε έναν μήνα από την πρώτη δεν παρέχει «παρά λιγοστό όφελος βραχυπρόθεσμα».
«Με δεδομένη τη έλλειψη εμβολίων, η αναβολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας το οποίο, εάν αγνοηθεί, ασφαλώς θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία και θανάτους αυτόν τον χειμώνα στις ΗΠΑ», επισήμαναν στην επιστολή τους (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2036242).
Σε απάντησή της, η Pfizer σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εναλλακτικές δοσολογίες του εμβολίου της και η όποια απόφαση για τη χορήγηση μόνο της μίας δόσης επαφίεται στις υγειονομικές αρχές.
«Εμείς στην Pfizer πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο οι υγειονομικές αρχές να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη δοσολογία, για να εξασφαλίσουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία», πρόσθεσε η εταιρεία.
Photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κλοπή 3 πινάκων από μουσείο κοντά στην Πάρμα της Ιταλίας
- Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο απολίθωμα δεινοσαύρου 66 εκατομμυρίων ετών – μαζί με το δέρμα του! (Photo)
- Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από 1η Απριλίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε βιομηχανία στο νότιο Ισραήλ
- Ανακαλύφθηκε άθικτο ελληνικό πλοίο 2.400 ετών στη Μαύρη Θάλασσα – Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ερευνητές (Photo)
- Περισσότεροι από 1.200 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου
- Υπό έλεγχο η φωτιά σε ρωσικό λιμάνι που διαχειρίζεται χιλιάδες βαρέλια πετρελαϊκών εξαγωγών – Προκλήθηκε από ουκρανικό drone
- Πακιστάν: Ενώ μιλούσαν για πόλεμο… συνέβη αυτό (ΒΙΝΤΕΟ)
- Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να “επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας” στον νότιο Λίβανο
- Την Τρίτη 31/3 η κηδεία της Μαρινέλλας – Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών









