Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι αν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από μια ώρα τη μέρα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον ο ένας στους δέκα θανάτους (11%) από αυτή την καρδιολογική αιτία.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 500.000 ενήλικες, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 12 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Συγκριτικά, όσοι έβλεπαν για δύο έως τρεις ώρες καθημερινά, είχαν 6% μικρότερο κίνδυνο, ενώ όσοι έβλεπαν λιγότερο από μια ώρα, είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο.
Η στεφανιαία νόσος είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, κυρίως μεταξύ των ανδρών. Επίσης οι άνθρωποι με στεφανιαία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι η καθιστική συμπεριφορά, κάτι που ευνοεί η τηλεόραση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση της καθιστικής ζωής και την αντικατάσταση της με διάφορες σωματικές δραστηριότητες (όχι κατ’ ανάγκη μόνο σωματική άσκηση και γυμναστική).
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η τηλεόραση αυξάνει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου, δεν συμβαίνει το ίδιο με την χρήση υπολογιστή, παρόλο που και η τελευταία είναι μια καθιστική δραστηριότητα. Αυτό πιθανώς εξηγείται επειδή μόνο η παρακολούθηση τηλεόρασης συνοδεύεται με την κατανάλωση σνακ και μάλιστα αργά το βράδυ. Επίσης οι χρήστες υπολογιστή κάνουν συχνότερα διαλείμματα από ό,τι όσοι είναι “κολλημένοι” στην τηλεόραση.
(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ιράν προειδοποίησε πως θα θεωρήσει «πράξη επιθετικότητας» ακόμα και περιορισμένα πλήγματα
- Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο 74χρονο στο Βελούχι
- Καθαρά Δευτέρα: Την τιμητική τους έχουν χαλβάς, λαγάνα και θαλασσινά – Ανοιχτές Βαρβάκειος και Καπάνι
- Τραμ: Έκτακτες αλλαγές στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα»
- Εμπλοκή και αστυνομικών της Σκότλαντ Γιαρντ στην υπόθεση Έπσταϊν; Χαμός στη Βρετανία
- Στις ΗΠΑ ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη Διατλαντική Ασφάλεια Φυσικού Αερίου και τον Κάθετο Διάδρομο
- Γεωργιάδης μετά τα επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: «Θα ξαναεπισκεφθώ το νοσοκομείο»
- Ο Μέσι έπεφτε κάτω…για φάουλ αλλά ο διαιτητής ανένδοτος! Μπούκαρε στα αποδυτήρια – ΒΙΝΤΕΟ
- Πολωνία εναντίον Ουγγαρίας σε σχέση με την Ουκρανία
- Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη: “Με χαρταετό, λαγάνα και κέφι” οι εκδηλώσεις του Δήμου
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ









