• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επτά θάνατοι από τον ιό SFTS στην Κίνα – «Καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους

Επτά θάνατοι από τον ιό SFTS στην Κίνα – «Καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους

Από τι προκαλείται ο "άγνωστος" ιός - Ποια τα συμπτώματά του

Γιατροί στην Κίνα προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός της χώρας απειλείται από ακόμα έναν ιό, εκτός του κορωνοϊού. Η μόλυνση μεταδίδεται από τσίμπημα αράχνης, ωστόσο, ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων.

Ο ιός SFTS έχει ήδη μολύνει 60 ανθρώπους φέτος στα ανατολικά της Κίνας και συγκεκριμένα στις επαρχίες Τζιανγκσού και Ανούι, ενώ επτά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα συμπτώματα της πιθανώς φονικής μόλυνσης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πυρετό, βήχα, ναυτία και εμετό, καθώς και μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο SFTS δεν είναι ακριβώς νέος ιός, καθώς η πρώτη ασθένεια καταγράφηκε σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες Χουμπέι και Χενάν ήδη το 2009 και οι Κινέζοι ιολόγοι απομόνωσαν το παθογενές το 2011. 

Το τρέχον ποσοστό θνησιμότητας από την επανεμφανιζόμενη ασθένεια είναι περίπου 16 με 30%, σύμφωνα με το σύστημα ενημέρωσης ασθενειών, ελέγχου και αντιμετώπισης, της Κίνας.

Παρότι η μόλυνση αρχικά μεταδόθηκε από δάγκωμα αράχνης, η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε στους Global Times  ο γιατρός νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Ζετζιάνγκ, Σενγκ Τζιφάνγκ. 

Το 2015, ο ίδιος ιός είχε ξεσπάσει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με ποσοστό θνησιμότητας άνω του 30% και στις δύο χώρες. Ο ιός, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, μπορεί να επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία και ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους.

Οι γιατροί επίσης προειδοποιούν ότι το δάγκωμα αράχνης είναι ένας βασικός δρόμος μετάδοσης μολύνσεων. Συνιστούν ψυχραιμία και προσοχή.

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας συμπεριέλαβε την SFTS στη λίστα ασθενειών με προτεραιότητα για έρευνα, μαζί με τον Έμπολα, τον SARS και τον Ζίκα. Οι συγκεκριμένοι ιοί είχαν ξεχωρίσει λόγω της υψηλής πιθανότητας να προκαλέσει συναγερμό για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων ή εμβολίων για την καταπολέμησή τους.

Τον Δεκέμβριο, η Γουχάν της Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο του ξεσπάσματος κορωνοϊού, με την ασθένεια να εξαπλώνεται γρήγορα παγκοσμίως, ενώ σήμερα έχουν μολυνθεί 19 εκατομμύρια άνθρωποι και οι νεκροί ξεπερνούν τις 719.000.


sputnik/photo: video screenshot