Επτά σημάδια για να καταλάβετε μια διατροφική διαταραχή

Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πιο κοινά συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής, όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία, η πάθηση είναι ήδη αρκετά προχωρημένη.

Όσο περισσότερο διάστημα διαρκεί μια διατροφική διαταραχή, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που αν εντοπιστούν γρήγορα, μπορεί η διαταραχή να αντιμετωπιστεί.

Τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι:

 • προβληματισμός για το βάρος
 • άγχος γύρω από την άσκηση και την προετοιμασία γευμάτων
 • μανιώδης ανάλυση γύρω από τα τρόφιμα
 • περίεργες συμπεριφορές γύρω από την ώρα του φαγητού
 • αρνητική διάθεση ή χαμηλή ενέργεια

Τι πρέπει να προσέξετε σε κάποιον που ίσως έχει διατροφική διαταραχή

 1. Βάρος

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να εκφράσουν ανησυχία για το σχήμα, το βάρος τους ή την επιθυμία να φαίνονται διαφορετικά. Μπορεί να μιλούν πολύ για το φαγητό, την “καθαρή” διατροφή, ή τις δίαιτες, ή μπορεί να βρίσκονται ήδη σε κάποια δίαιτα, την οποία ακολουθούν πολύ αυστηρά.

 1. Άσκηση

Μπορεί να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης χωρίς να αυξήσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη και να γίνουν ανήσυχοι, αναστατωμένοι, ή ευερέθιστοι, εάν δεν μπορούν να ασκηθούν.

 1. Προετοιμασία γεύματος

Αν και ο ασθενής μπορεί να ενδιαφέρεται ασυνήθιστα για το μαγείρεμα, στην πραγματικότητα δεν θα φάει αυτό που ετοιμάζει. Μπορεί να τρώει γεύματα που είναι διαφορετικά, ή “πιο ασφαλή” από εκείνα που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια.

 1. Έλεγχος των τροφών

Οι ασθενείς μπορεί να αναστατωθούν παράλογα όταν δεν μπορούν να ελέγξουν μια κατάσταση που περιλαμβάνει φαγητό. Για παράδειγμα, μια ξαφνική αλλαγή στα σχέδια του δείπνου, ή αδυναμία να παραγγείλουν ένα φαγητό που σχεδίαζαν να πάρουν.

 1. Παράξενη συμπεριφορά

Οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώνουν περίεργες συμπεριφορές, όπως να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του γεύματος, ή να αποφεύγουν να τρώνε μαζί με άλλους παρόντες. Μπορεί να έχουν καινούργιες “τελετουργίες”, όπως να κόβουν το φαγητό τους σε μικροσκοπικά κομμάτια, ή να τρώνε είδη διατροφής με μια συγκεκριμένη σειρά.

 1. Διάθεση

Ο ασθενής μπορεί να φαίνεται πιο καταθλιπτικός, ανήσυχος, ή ευερέθιστος από το κανονικό.

 1. Ενέργεια

Αν δεν τρώει πολύ, είναι πιθανό να έχει χαμηλή ενέργεια, με όλη τη σημασία της λέξης. Μπορεί να αδιαφορεί για πράγματα που αγαπούσε, ή μπορεί να φαίνεται “πεσμένος” όλη την ώρα. Άλλοι μπορεί να εκδηλώσουν την αντίθετη αντίδραση, αναλαμβάνοντας κάθε είδους ευθύνες και δραστηριότητες, με το να εμπλέκονται υπερβολικά με τα πάντα και να δίνουν το 100% όλη την ώρα. Μπορεί να εκδηλώσουν τάσεις τελειομανίας.

(Newsit, medicalxpress – φωτο:freepik)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί