• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιστρέφει σταδιακά σε πράσινο και πορτοκαλί χρώμα η Ελλάδα

Επιστρέφει σταδιακά σε πράσινο και πορτοκαλί χρώμα η Ελλάδα

Στον πλέον πρόσφατο χάρτη που δημοσίευσε χθες, 24η Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας έχει επανέλθει στο πράσινο χρώμα, ήτοι κάτω από το όριο του 4%.

Συγκεκριμένα χθες Πέμπτη, ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε στο 2,74% ενώ συνολικά την εβδομάδα μεταξύ 14ης και 20ης Δεκεμβρίου ο ίδιος δείκτης «έκλεισε» στο 3,01%.

Ο δείκτης θετικότητας είναι το ποσοστό των τεστ που ανιχνεύονται θετικά επί του συνόλου.

Επίσης, θετική είναι η εικόνα και στον συνδυαστικό χάρτη επιδημιολογικής επικινδυνότητα, όπου φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει επιστρέψει στο πορτοκαλί.

Στο κόκκινο παραμένει ωστόσο το βόρειο τμήμα της χώρας. Συγκεκριμένα με κόκκινο χρωματισμό και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία των τελευταίων 7 και 14 ημερών, το ECDC έχει χαρακτηρίσει την επιδημιολογική κατάσταση από τη Θεσσαλία και πάνω και όλη τη Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές τα θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ξεπερνούν τα 150, δηλαδή, ο ρυθμός διάδοσης της νόσου Covid-19, αλλά και η δυναμική διείσδυσής του ιού στην κοινότητα είναι ακόμη υψηλή.

Στις «πορτοκαλί» περιοχές χαμηλότερου, αλλά όχι μηδαμινού κινδύνου (από 25 έως 150 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού) συγκαταλέγεται όλη η υπόλοιπη Ελλάδα πλην των Δωδεκανήσων, της Ρόδου και των Επτανήσων, που έχουν «πράσινο» χρώμα.

Πηγή: European Centre for Disease Prevention and Control, HELLASJOURNAL