Επιστήμονες εξηγούν γιατί μας αρέσει ο καφές

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνήθειες της καθημερινότητάς μας, ενδεχομένως, να είναι η κατανάλωση καφέ και οι επιστήμονες εξήγησαν γιατί μας αρέσει.

Ο καφές είναι ένα από τα προϊόντα που καταναλώνονται περισσότερο, παρόλο που σε ορισμένους αρέσει και σε άλλους όχι, και οι επιστήμονες εξήγησαν για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.

Έτσι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavior Genetics», η γεύση του καφέ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.

«Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες θέτουν τα θεμέλια πάνω στα οποία αρχίζουν να εκφράζοντα τα γονίδιά σας», δήλωσε ο στατιστικολόγος του Εθνικού Εργαστηρίου, Λόρενς Μπέρκλεϊ, που είναι και συγγραφέας της έρευνας.

Από την πλευρά του, ο συνάδελφός του Μπέρκλεϊ, Πολ Ουίλιαμς, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το εξής:

«Εάν το άτομο εκτίθεται σε περιστάσεις που το κάνουν να πίνει περισσότερο καφέ, είτε τακτικά στη δουλειά είτε έχει μεγαλώσει σε μια πόλη όπου καλλιεργείται το φυτό – τα γονίδια που προδιαθέτουν τη γεύση για κατανάλωση θα είναι πιο ισχυρά και, ως εκ τούτου, οι παράγοντες λειτουργούν συνεκτικά».

Η έρευνα έλαβε δεδομένα από τη Framingham Heart Study στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, η οποία από το 1948 συλλέγει, ανά 3 με 5 έτη, λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή, την άσκηση, τη χρήση φαρμάκων και το ιατρικό ιστορικό των ατόμων που είναι συγγενείς ούτως ώστε να παρατηρηθεί η επίδραση του τρόπου ζωής και της γενετικής στις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Το δείγμα αποτελείτο από 4.788 ζευγάρια γονέων και παιδιών και 2.380 ζευγάρια αδελφών. Μέσω στατιστικών μελετών ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί σε ποιον βαθμό λειτουργεί η γενετική και σε ποιον το περιβάλλον στην προτίμηση για τον καφέ.

Σχετικά με την κατανάλωση καφέ, ποσοστό ανάμεσα στο 36% και στο 58% καθορίζεται γενετικά, σύμφωνα με το αποτέλεσμα, αν και διευκρινίζεται ότι τα γονίδια που προκαλούν τη γεύση, δεν είναι ακριβώς γνωστά.

Με βάση τα στοιχεία, υπήρχε μια πιο άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης και των γονέων και παιδιών, επομένως τόσο μεγαλύτερη ήταν και η πρόσληψη του καφέ.

Ο Ουίλιαμς, μάλιστα, σημείωσε:

«Όταν εξετάσαμε το DNA, διαπιστώσαμε ότι πολύ μικρό ποσοστό της διακύμανσης στα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης καφέ σχετίζεται με τη Γενετική».

(Sputniknews – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί