Έπεσε στο τραπεζομάντηλο, στα ρούχα ή στο χαλί κόκκινο κρασί; Πώς θα το καθαρίσετε

Τι να κάνετε για να καθαρίσετε τον λεκέ από κόκκινο κρασί.


Ο πλέον συνηθισμένος λεκές την περίοδο των γιορτών είναι αυτός από κόκκινο κρασί. Μια απρόσεκτη κίνηση αρκεί για πέσει έστω και μια μικρή ποσότητα κρασιού στο τραπεζομάντηλο, στο χαλί ή στα ρούχα κι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μετά είναι δύσκολο να καθαριστεί.

Πώς αφαιρείται ο λεκές από κόκκινο κρασί


Όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες, σκουπίστε με χαρτί ή καθαρό πανί τον λεκέ. Στόχος σας είναι να απορροφηθεί όσον το δυνατόν περισσότερη ποσότητα κρασιού κι όχι να τρίψετε τον λεκέ.

(photo: pixabay)

Αλάτι (ιδανικό για τον λεκέ στα χαλιά)

Απλώστε αλάτι στον υγρό λεκέ και αφήστε το να στεγνώσει. Καθώς το αλάτι στεγνώνει, θα πρέπει να απορροφήσει τον λεκέ. Στη συνέχεια, σκουπίστε το χαλί με ηλεκτρική σκούπα. Αντί για αλάτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα ή ταλκ και θα έχετε και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα.

Απορρυπαντικό πιάτων και οξυζενέ (ιδανικό για ρούχα)

Αναμείξτε ίσα μέρη απορρυπαντικού πιάτων και ασετόν. Ρίξτε το μείγμα πάνω στο λεκέ από κρασί και αφήστε το να μουλιάσει. Θα δείτε τον λεκέ να αρχίζει να ξεθωριάζει σχεδόν αμέσως, οπότε μπορείτε να πλύνετε το ρούχο. Αυτό το κόλπο λειτουργεί καλύτερα σε ανοιχτόχρωμα ρούχα λόγω του ότι το οξυζενέ έχει την τάση να λευκαίνει.

Βραστό νερό (ιδανικό για τραπεζομάντιλα)

Βράστε νερό και τοποθετήστε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ στο νεροχύτη. Στη συνέχεια, τεντώστε το τμήμα του υφάσματος που έχει τον λεκέ πάνω από το μπολ και στερεώστε το καλά με ένα λαστιχάκι. Όταν το νερό βράσει, ρίξτε το από ύψος πάνω από τον λεκέ απευθείας στο ύφασμα. Ο λεκές θα υποχωρήσει. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό ρούχων για να το πλύνετε κανονικά στο πλυντήριο.


Λευκό ξίδι και απορρυπαντικό ρούχων (ιδανικό για ρούχα)

Καλύψτε τον λεκέ με λευκό ξίδι, το οποίο εξουδετερώνει τις κόκκινες χρωστικές ουσίες. Αμέσως μετά την εφαρμογή του ξιδιού, τρίψτε με υγρό απορρυπαντικό και στη συνέχεια πλύνετε με ζεστό νερό. Ο λεκές θα εξασθενήσει και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί με το πλύσιμο.

Λευκαντικό (μόνο για λευκά υφάσματα)

Η χρήση λευκαντικού συνιστάται μόνο για λευκά υφάσματα. Απλώς μουλιάστε το ύφασμα σε χλωρίνη για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια πλύνετε με ζεστό νερό.

(με πληροφορίες από mothersblog. gr – vinepair. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί