Επαγγελματίες και αγρότες: Τι ισχύει για την ασφαλιστική ικανότητα όσων έχουν ασφαλιστικές οφειλές

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από σήμερα (1.4.2024) για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Και αυτό γιατί χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα τους προς τον ιδιωτικό τομέα όσοι επαγγελματίες και αγρότες δεν έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις ασφαλιστικές οφειλές του μέχρι χθες (31.03.24). Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω οφειλέτες δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς, ενώ δεν έχουν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά.

Διατηρούν όμως την ασφαλιστική ικανότητα τους οι παραπάνω οφειλέτες για τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω οφειλέτες μπορούν να λάβουν συνταγογράφηση από γιατρούς του δημοσίου τομέα (ΕΣΥ, κέντρα υγείας) αλλά και να έχουν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία.

Φυσικά, όποιος οφειλέτης εφεξής προβεί σε ρύθμιση (24 δόσεων) ή εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του στον ΕΦΚΑ, θα μπορεί να έχει ασφαλιστική κάλυψη και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία, την οποία αναμένεται να ψηφίσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας (δηλαδή έως 5 Απριλίου), με την οποία παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα σε όσους επαγγελματίες και αγρότες έχουν ασφαλιστικές οφειλές έως 100 ευρώ.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί