Ένα τρισδιάστατο τυπωμένο τσιπ μιμείται την επίδραση των φαρμάκων στο σώμα ασθενούς

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέπτυξαν μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη συσκευή που μιμείται την επίδραση ενός φαρμάκου στο σώμα ενός ασθενούς και όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για δοκιμές σε ζώα.

Σύμφωνα με μια αναφορά του The Guardian την Πέμπτη (28 Δεκεμβρίου), το τρισδιάστατο εκτυπωμένο “body-on-chip” μιμείται τέλεια τον τρόπο με τον οποίο ένα φάρμακο ρέει μέσα στο σώμα ενός ασθενούς. Το τσιπ θα επέτρεπε στους επιστήμονες να δοκιμάζουν φάρμακα για να δουν πώς αντιδρούν τα διάφορα όργανα χωρίς να χρειάζονται δοκιμές σε ζωντανά ζώα.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ζώα χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης φαρμάκων παγκοσμίως. Ωστόσο, πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται σε ζώα δεν καταλήγουν να παρουσιάζουν κλινικά οφέλη. Το body-on-chip μπορεί να τερματίσει αυτήν τη μέθοδο δοκιμής.

Πώς λειτουργεί το τσιπ;
Σύμφωνα με την έκθεση, τα πέντε συστατικά του τσιπ αντιγράφουν την ανθρώπινη καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και τον εγκέφαλο. Συνδέονται με κανάλια, που μιμούνται το κυκλοφορικό σύστημα, μέσω των οποίων μπορούν να αντληθούν τα φάρμακα.

Το τσιπ χρησιμοποιεί σάρωση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να παράγει λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες που δείχνουν τι συμβαίνει μέσα στα όργανα.

Η σάρωση PET είναι μια δοκιμασία απεικόνισης που παράγει εικόνες ανθρώπινων οργάνων και ιστών κατά την εργασία. Περιλαμβάνει μια ένεση ενός ασφαλούς ραδιενεργού ιχνηθέτη που βοηθά στην ανίχνευση άρρωστων κυττάρων. Αυτός ο τύπος σάρωσης ανιχνεύει πρώιμα σημάδια καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών παθήσεων.

«Οι εικόνες PET είναι αυτό που μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ροή [των νέων φαρμάκων που δοκιμάζονται] είναι ομοιόμορφη», είπε στον Guardian ο Liam Carr, ο εφευρέτης του body-on-chip.

«Ένα πολύτιμο εργαλείο»
«Αυτή η συσκευή είναι η πρώτη που σχεδιάστηκε ειδικά για τη μέτρηση της κατανομής του φαρμάκου, με ομοιόμορφη ροή σε συνδυασμό με τμήματα οργάνων που είναι αρκετά μεγάλα για να δειγματιστεί η πρόσληψη φαρμάκου για μαθηματική μοντελοποίηση», είπε ο Carr.

Πρόσθεσε ότι το τσιπ θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διερεύνηση διαφόρων ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εν τω μεταξύ, η επόπτρια του Carr, Dr Adriana Tavares, είπε ότι η σύνδεση πέντε οργάνων σε μια συσκευή θα βοηθούσε τους επιστήμονες να μελετήσουν αποτελεσματικά πώς ένα νέο φάρμακο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα ενός ασθενούς.

«Αυτή η συσκευή δείχνει πραγματικά ισχυρές δυνατότητες μείωσης του μεγάλου αριθμού ζώων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για τη δοκιμή φαρμάκων και άλλων ενώσεων, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, όπου μόνο το 2% των ενώσεων προχωρά», είπε η Δρ Ταβάρες στη δημοσίευση.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί