Ελληνική Πρωτιά: Νέα μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα – Αποτελέσματα σε 70 λεπτά

Μια νέα τεχνική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα πρότειναν σε παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητές του πανεπιστημίου της Πάτρας η οποία διακρίνεται για την ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία της και ονομάζεται Υγρή Βιοψία.

Όπως τόνισαν οι φοιτητές η τεχνική αυτή, δηλαδή η λήψη και ανάλυση βιολογικών υγρών, συνιστά έναν πολύ ωφέλιμο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου. Είναι γρήγορη, απλή, ασφαλής, ανώδυνη και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, να είναι φτηνή και προσβάσιμη σε διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και κλινικές. Η εξέταση μπορεί να γίνεται σε άτομα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου, όπως για παράδειγμα χρόνιοι καπνιστές, αλλά και για οποιοδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Η ανάλυση του δείγματος, μπορεί να γίνει σε μόλις 70 λεπτά, χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένα και φθηνά αντιδραστήρια. Η παραπάνω μέθοδος προτάθηκε και παρουσιάστηκε από τη φοιτητική ομάδα Patras Medicine, η οποία συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, που διεξήχθη στο Παρίσι στις 26-28 Οκτωβρίου 2022.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 356 ομάδες από 42 χώρες και διακεκριμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ομάδα των φοιτητών αναφέρει τα εξής:

«H φετινή ιδέα προσανατολίζεται γύρω από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του πνεύμονα, ο μικροκυτταρικός και ο μη μικροκυτταρικός τύπος (87% των περιπτώσεων).

Ο μικροκυτταρικός τύπος είναι πιο επιθετικός και κάνει πιο συχνά μεταστάσεις και ο προτιμότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χημειοθεραπεία, ενώ ο μη μικροκυτταρικός είναι ο πιο συνήθης και αντιμετωπίζεται με χειρουργική απομάκρυνση. Η διάγνωση και των δύο τύπων πραγματοποιείται με ιστολογική βιοψία, μία επέμβαση κατά την οποία μέρος του καρκινικού όγκου απομακρύνεται για να αναλυθεί στο εργαστήριο.

Τι είναι η υγρή βιοψία για τη διάγνωση


Ωστόσο, πρόκειται για μία επώδυνη, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στον ασθενή. Η Υγρή Βιοψία, δηλαδή η λήψη και ανάλυση βιολογικών υγρών, συνιστά έναν πολύ ωφέλιμο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου. Είναι γρήγορη, απλή, ασφαλής, ανώδυνη και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές.

Τα δείγματα που λαμβάνονται κατά την υγρή βιοψία, μπορούν να συντηρηθούν σχετικά εύκολα σε σχέση με τα δείγματα των ιστών. Επιπλέον, διαθέτουν πολλούς βιοδείκτες, μέσω της ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης των οποίων εξάγουμε συμπεράσματα για την υγεία ενός ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το φετινό project της Patras_Medicine στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα στα αρχικά στάδια.

Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των υγρών βιοψιών και συγκεκριμένα η λήψη δείγματος αίματος από τον ασθενή, για την ανίχνευση και τη ποσοτικοποίηση τριών βιοδεικτών. Η τεχνική αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μια εξέταση (check-up) σε άτομα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου, όπως για παράδειγμα χρόνιοι καπνιστές, αλλά και για οποιοδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Η ανάλυση του δείγματος, μπορεί να γίνει σε μόλις 70 λεπτά, χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένα και φθηνά αντιδραστήρια. Με τρόπο αυτό η τεχνική είναι προσβάσιμη σε διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και κλινικές.

Προτείνοντας, λοιπόν, την παραπάνω μέθοδο που συνδυάζει ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία, η ομάδα μας θέτει ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνοντας την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία κατά 80%.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα στον παρακάτω σύνδεσμο ΕΔΩ.

Χρυσό μετάλλιο στους φοιτητές από την Πάτρα


Η φοιτητική ομάδα Patras_Medicine με την εργασία της «syn-PNOIA – Redefining Lung Cancer Diagnosis» κατόπιν αξιολόγησης από κριτική επιτροπή 5 κριτών κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο και δυο βραβεία. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές των τμημάτων Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών και σχηματίστηκε έπειτα από συνεργασία του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Χημικού Τμήματος και του Εργαστηρίου Βιοχημείας / Μεταστατικής σηματοδότησης στον τομέα Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συγχαρητήρια από τη Σχολή Επιστημών Υγείας


Η Κοσμητεία της σχολής, συγχαίρει τη φοιτητική ομάδα Patras_Medicine, για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2022» (International Genetically Engineered Machine).

Με το Project της, η ομάδα Patras_Medicine στόχευσε στη δημιουργία ενός καινοτόμου διαγνωστικού εργαλείου για το καρκίνο του πνεύμονα. Με μια τεχνική, που βασίζεται στη λήψη και ανάλυση δείγματος αίματος (υγρή βιοψία) από τον ασθενή, προσφέρει διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα στα πρώιμα στάδια.

ieidiseis/ pixabay

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί