• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εκτέθηκαν στον κορωνοϊό και δεν μολύνθηκαν- Τώρα εμπνέουν τους ερευνητές για νέα εμβόλια της ασυμπτωματικής Covid

Εκτέθηκαν στον κορωνοϊό και δεν μολύνθηκαν- Τώρα εμπνέουν τους ερευνητές για νέα εμβόλια της ασυμπτωματικής Covid

Η κατανόηση του τρόπου που ορισμένοι άνθρωποι αντιστέκονται φυσικά στη μόλυνση Covid, παρά την ξεκάθαρη έκθεση στον ιό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα εμβόλια, λένε ερευνητές.

Μια ομάδα στο University College London είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν κάποιο βαθμό ανοσίας έναντι του κορωνοϊού πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Αυτό πιθανότατα προήλθε από το γεγονός ότι το σώμα μαθαίνει πώς να καταπολεμά ιούς σχετικούς με εκείνον που σάρωσε τον πλανήτη.

Η αναβάθμιση των εμβολίων για την αντιγραφή αυτής της προστασίας, θα μπορούσε να κάνει τα εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά, λέει η ομάδα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν στενά προσωπικό νοσοκομείων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας – προχωρώντας μεταξύ άλλων σε τακτική λήψη δειγμάτων αίματος.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, στη μελέτη δεν προσβλήθηκαν όλοι με Covid. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να αποφύγουν τον ιό.

Ωστόσο, περίπου ένας στους 10 είχε σημάδια έκθεσης, αλλά ποτέ συμπτώματα, δεν διαγνώστηκε ποτέ θετικός και δεν ανέπτυξε ποτέ αντισώματα για την καταπολέμηση του Covid στο αίμα του.

Μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος μπόρεσε να ξεπεράσει τον ιό προτού καταφέρει να επικρατήσει- γνωστό ως «abortive infection».

Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ήδη (όπως πριν την πανδημία) προστατευτικά Τ-κύτταρα, που αναγνωρίζουν και σκοτώνουν κύτταρα μολυσμένα με Covid.

Ο Dr Leo Swadling, ένας από τους ερευνητές, είπε ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν ήδη «έτοιμο» να καταπολεμήσει τη νέα ασθένεια.

Αυτά τα Τ-κύτταρα μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα διαφορετικό μέρος του ιού από εκείνο που τα περισσότερα από τα τρέχοντα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει. Αυτά τα σπάνια Τ-κύτταρα μπόρεσαν να ψάξουν μέσα στον ιό και να βρουν τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή του.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης που ήταν σε θέση να ελέγξουν τον ιό πριν ανιχνευθεί ήταν πιο πιθανό να διαθέτουν αυτά τα Τ-κύτταρα που αναγνωρίζουν τον εσωτερικό μηχανισμό πριν την έναρξη της πανδημίας», πρόσθεσε.

Αυτές οι εσωτερικές πρωτεΐνες είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες σε όλα τα σχετιζόμενα είδη κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευρέως διαδεδομένα και προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.

Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση αυτών των πρωτεϊνών με ένα εμβόλιο θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι όλων των κορωνοϊών και των νέων παραλλαγών του Covid.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα τόνισε ότι τα τρέχοντα εμβόλια κάνουν εξαιρετική δουλειά αποτρέποντας την σοβαρή νόσηση, αλλά δεν ήταν τόσο καλά στο να μην μολυνθούν με Covid.

«Στοιχεία από αυτήν τη μελέτη θα μπορούσαν να αποδειχθούν κομβικά στο σχεδιασμό ενός διαφορετικού τύπου εμβολίου», σχολίασε ο Dr Alexander Edwards του University of Reading.

Με πληροφορίες από BBC/ lifo/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.