Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά λίγες έχουν διερευνήσει το ημερήσιο μοτίβο της σωματικής δραστηριότητας που μετράται με επιταχυνσιόμετρο για να ταξινομήσουν την ώρα της ημέρας κατά την οποία γίνεται η ανθρώπινη κίνηση.
Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον το ημερήσιο μοτίβο της μετρηθείσας με επιταχυνσιόμετρο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ανθρώπινης κίνησης και της παχυσαρκίας. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.285 συμμετέχοντες και η σωματική δραστηριότητα ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες, πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της παχυσαρκίας στην πρωινή ομάδα. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης από εκείνους στις άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν πιο υγιεινή διατροφή και λιγότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ανά μονάδα σωματικού βάρους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Συνολικά οι συμμετέχοντες στην πρωινή ομάδα ήταν 10-13 χρόνια μεγαλύτεροι από τις δύο άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών, ήταν στην πλειονότητά τους μη ισπανόφωνοι λευκοί, είχαν κολεγιακή ή ανώτερη εκπαίδευση και δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση καπνού ή αλκοόλ.
Η κλινική ψυχολόγος, Ρεμπέκα Κρουκόφσκι, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από εκείνους που ασκούνται σε άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη». Όπως προσθέτει, όσοι ξυπνούν σταθερά αρκετά νωρίς για την πρωινή άσκηση «μπορεί να είναι βιολογικά διαφορετικοί από τα “νυχτοπούλια”».
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ένα δακτυλικό αποτύπωμα 2.000 ετών ίσως λύσει το μυστήριο του παλαιότερου ξύλινου σκάφους της Σκανδιναβίας
- ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στις Συχνότητες του FIR Αθηνών
- Burj Khlalifa: Καθαρίζοντας το ψηλότερο κτίριο του κόσμου στα 828 μέτρα – Δείτε βίντεο
- Συλλυπητήριο μήνυμα του Κ. Χατζηδάκη για τον θανάτο του Γ. Παπαδάκη
- Πάτρα: Τρία άτομα αναζητά η ΕΛ.ΑΣ για τον θάνατο του 31χρονου μετά από ξυλοδαρμό
- Τραμπ για Ροντρίγκες: “Θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό”
- Παύλος Μαρινάκης: Ο Γιώργος Παπαδάκης αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους τηλεθεατές
- Χ. Δήμας: Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στις συχνότητες – Δεν επηρέασε την ασφάλεια των πτήσεων
- Συλληπητήρια του Κ. Μητσοτάκη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκη
- H Νέα Αριστερά για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη









