Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά λίγες έχουν διερευνήσει το ημερήσιο μοτίβο της σωματικής δραστηριότητας που μετράται με επιταχυνσιόμετρο για να ταξινομήσουν την ώρα της ημέρας κατά την οποία γίνεται η ανθρώπινη κίνηση.
Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον το ημερήσιο μοτίβο της μετρηθείσας με επιταχυνσιόμετρο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ανθρώπινης κίνησης και της παχυσαρκίας. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.285 συμμετέχοντες και η σωματική δραστηριότητα ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες, πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της παχυσαρκίας στην πρωινή ομάδα. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης από εκείνους στις άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν πιο υγιεινή διατροφή και λιγότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ανά μονάδα σωματικού βάρους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Συνολικά οι συμμετέχοντες στην πρωινή ομάδα ήταν 10-13 χρόνια μεγαλύτεροι από τις δύο άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών, ήταν στην πλειονότητά τους μη ισπανόφωνοι λευκοί, είχαν κολεγιακή ή ανώτερη εκπαίδευση και δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση καπνού ή αλκοόλ.
Η κλινική ψυχολόγος, Ρεμπέκα Κρουκόφσκι, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από εκείνους που ασκούνται σε άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη». Όπως προσθέτει, όσοι ξυπνούν σταθερά αρκετά νωρίς για την πρωινή άσκηση «μπορεί να είναι βιολογικά διαφορετικοί από τα “νυχτοπούλια”».
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αγωνία για τον 74χρονο ορειβάτη στο Βελούχι Ευρυτανίας: Σταματούν οι έρευνες για τη νύχτα λόγω κακοκαιρίας
- «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πωλείται η αυθεντική άμαξα του 1890 που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία
- Συνάντηση Δούκα – Χαρίτση για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον δήμο Αθηναίων
- Α. Τζιτζικώστας από έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη: «Κοινοί παγκόσμιοι κανόνες για πιο ασφαλείς, ανθεκτικές και καθαρές μεταφορές»
- Ο Τραμπ θα ταξιδέψει στην Κίνα από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου
- Λαϊκές αγορές: Αυτό θα ισχύσει την Καθαρά Δευτέρα
- Πολεμικό Ναυτικό – Ορμή 1/26: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων σε Σαρωνικό και Αργολικό κόλπο
- Όρμπαν: Η Κάλας θέλει να κάνει ό,τι απέτυχαν οι Χίτλερ και Ναπολέων, vid
- «Cumulonimbus»: Το γιγάντιο νέφος που προκάλεσε έντονη καταιγίδα στην Αττική – Η ανάρτηση Καλλιάνου
- Έπος: Σικελός εκπαίδευσε τον σκύλο του στην…παρανομία! Vid









