Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρεμμυδιών που έχουν βγάλει φύτρες; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όλοι σίγουρα θα έχουμε δει κάποια στιγμή τα φρούτα και τα λαχανικά μας να αρχίζουν να χαλάνε. Οι πατάτες πρασινίζουν, τα μήλα μαλακώνουν και τα κρεμμύδια βγάζουν φύτρες.


Οι μακριές πράσινες φύτρες σας προειδοποιούν ότι τα έχετε ξεχάσει. Ενώ πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να τρώτε τις πατάτες όταν πρασινίζουν, τα κρεμμύδια με τις φύτρες δεν είναι το ίδιο προβληματικά. Οι φύτρες απλώς δείχνουν ότι το κρεμμύδι εξελίσσεται. Είναι ένα στάδιο του κύκλου ζωής του. Όπως και σε άλλους βολβούς (συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών), οι φύτρες του κρεμμυδιού είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν ένα κρεμμύδι χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά του προκειμένου να αναπτυχθεί σε ένα νέο φυτό. Ο βλαστός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι να εξαντληθούν τα θρεπτικά συστατικά του βολβού.

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα κρεμμύδια (και το σκόρδο) αποθηκεύουν ενέργεια στους βολβούς τους, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ακόμη και όταν δεν φυτεύονται στο έδαφος. Παρόλο που οι φύτρες δεν είναι σημάδι ότι υπάρχει αλλοίωση, καθώς το κρεμμύδι χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα σάκχαρα του, μπορεί να έχει λίγο πιο πικρή γεύση αν το φάτε ωμό. Αλλά, αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το κρεμμύδι, πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να διακρίνετε καμία διαφορά στη γεύση. Δεν χρειάζεται να πετάξετε τον βλαστό – είναι ουσιαστικά ένα επιπλέον φρέσκο κρεμμυδάκι και μπορείτε να το κόψετε και να το απολαύσετε κι αυτό.


Ίσως σας προκαλέσει έκπληξη όταν μάθετε ότι τα κρεμμύδια είναι προϊόν εποχής. Παρόλο που τα βλέπουμε στα μαγαζιά όλο το χρόνο, τα κρεμμύδια είναι στην καλύτερη τους κατάσταση όταν η συγκομιδή τους έχει γίνει πρόσφατα. Αυτό εξαρτάται από την περιοχή σας και την ποικιλία του κρεμμυδιού, αλλά γενικά η περίοδος τους είναι από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Τα φρέσκα κρεμμύδια είναι λιγότερο πιθανό να βγάλουν φύτρες – θα τα αναγνωρίσετε επειδή η φλούδα τους είναι πιο ανοιχτόχρωμη και έχει λιγότερες ξηρές στρώσεις. Καθώς αποθηκεύονται, τα κρεμμύδια αναπτύσσουν μια πιο σκληρή, σκούρα φλούδα στο εξωτερικό. Θα παρατηρήσετε ότι αυτά τα κρεμμύδια είναι πιο πιθανό να βγάλουν φύτρες. Βρίσκονται εκτός εδάφους για αρκετό καιρό, οπότε είναι έτοιμα να αναπτυχθούν.

Για να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο να βγάλουν φύτρες, αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σας σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου και φροντίστε να μην έχουν άμεση επαφή με το φως του ηλίου. Όπως ακριβώς και τα φυτά σας, το έντονο φως μαζί με κάποια υγρασία θα ενεργοποιήσουν τον κύκλο ανάπτυξης και τα κρεμμύδια θα βγάλουν φύτρες. Αν τα κρεμμύδια έχουν πράσινη ή μαύρη μούχλα ή σκούρα μαλακά σημεία, αυτά είναι ενδείξεις πραγματικής αλλοίωσης και πρέπει να τα πετάξετε.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί