• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ειδικός απαντά στο ερώτημα αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Ειδικός απαντά στο ερώτημα αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

rich
Χρήματα και ευτυχία αλληλοεξαρτώνται άμεσα οπότε και επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε καθοριστικό σημείο.

Χρήματα και ευτυχία αλληλοεξαρτώνται άμεσα οπότε και επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε καθοριστικό σημείο, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος, Λουσίγια Σουλεϊμάνοβα, καθώς η έκφραση «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία» δείχνει να έχει μια συγκεκριμένη φυσιολογική λογική.

Σύμφωνα με το sputnik.gr, η ψυχολόγος, Λουσίγια Σουλεϊμάνοβα, είναι σίγουρη ότι η αναζήτηση χρημάτων σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο επίπεδο και για μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, επισημαίνοντας πως η έκφραση «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία» έχει μια συγκεκριμένη φυσιολογική λογική.

Ειδικότερα, η επιστήμονας μίλησε στο Sputnik Radio και εξήγησε ότι «το εύθραυστο συναίσθημα της ευτυχίας είναι ανέφικτο χωρίς χρήματα, καθώς είναι αδύνατο χωρίς φαγητό, στέγη, ρούχα και άλλα χαρακτηριστικά μιας κανονικής ζωής».

Από την άλλη πλευρά, «εάν έχετε ήδη όλα αυτά, τότε η συνεχής επιδίωξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους», συμπλήρωσε η ίδια.

Χαρακτηριστικά, η Σουλεϊμάνοβα τόνισε:

«Εάν τα χρήματα καθορίζουν την ευτυχία σε ένα άτομο, τότε πρέπει να καταλάβετε ότι η προσδοκία των απολαύσεών μας καθορίζεται από την ορμόνη ντοπαμίνη. Δυστυχώς, σταματά γρήγορα να παράγεται στα συνήθη ερεθίσματα και τότε οι άνθρωποι θέλουν συνεχώς όλο και καλύτερα πράγματα. Έπειτα από λίγο καιρό, ένα τέτοιο άτομο θέλει να μεταβεί σε κάποιο άλλο επίπεδο ικανοποίησης στη ζωή του».
Η ηλικία, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος, παίζει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα πέρα από τις ορμόνες.

Μάλιστα, η επιστήμονας υπογράμμισε το εξής:

«Η δυσαρέσκεια με το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαρακτηριστική για τους νέους. Δεν αξιολογούν την κατάσταση στη ζωή σε μια χρονική προοπτική. Φαίνεται ότι οι νέοι μπορεί να έχουν κάποιο μεγάλο ποσό, αλλά δεν ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν θα έχουν χρήματα αργότερα. Η έλλειψη οικονομικής ασφάλειας δεν προκαλεί φόβο σε αυτούς. Άτομα με εμπειρία, άτομα μετά την ηλικία των 35 ετών χτίζουν ήδη ένα προσωρινό στοιχείο. Η κατάσταση της ευτυχίας τους συνδέεται περισσότερο με την ασφάλεια παρά με διάφορες “επιθυμίες”, καθώς μπορεί να προτιμούν ένα διαρκές και σταθερό εισόδημα από κάποιο είδος περιπέτειας και ελπίδας».

photo unsplash