Πιο αναλυτικά, η ΕΕΚΕ σε ανακοίνωση της υπενθυμίζει ότι τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα (ΜΜΝ), επίσης γνωστά ως χρόνια νοσήματα, είναι ασθένειες που δεν μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι καρκίνοι και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Τα ΜΜΝ προκύπτουν από ανθυγιεινούς τρόπους ζωής, π.χ. τη χρήση καπνού, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τις ανθυγιεινές διατροφές και τη χρήση αλκοόλ, οδηγώντας σε μεταβολικές και φυσιολογικές αλλαγές.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, τα ΜΜΝ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα υγείας στα κράτη μέλη. Τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τα ΜΜΝ στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά, αλλά παρόλο που είναι διαδεδομένα, τα σύνθετα ζητήματα υγείας που προκαλούν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης και προωθήσουμε την υγεία.
Η υγιεινή διατροφή είναι ένα βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής μας και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των NCDs. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη είναι απαραίτητη για τη συνολική μας υγεία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρωπαϊκό έργο Preventia στοχεύει στη μείωση της εξάπλωσης των ΜΜΝ σε όλη την ΕΕ, μειώνοντας τις ανισότητες στην υγεία και προωθώντας τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Για τη μείωση στη εξάπλωσης των ΜΜΝ, εφέτος, οι οργανισμοί SAFE, LCI, EEKE, CEIP, Promote Ukraine, Amici Obesi και U.DI.CON. προγραμματίζουν δέσμη δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2024, οι εταίροι του έργου Preventia επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία των δραστηριοτήτων του έργου που θα υλοποιηθούν φέτος. Το 2025, θα ενισχυθεί η υγειονομική παιδεία με την διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία που βρίσκονται σε κοινωνικο-οικονομικά μειονεκτικές περιοχές, ενώ θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης μεταξύ γιατρών από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.
Επιπλέον, θα διοργανωθούν εργαστήρια με ΜΚΟ και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΜΜΝ, ενώ θα υλοποιηθεί και δράση για μετανάστες σε κέντρα μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη με στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία.
Τέλος, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή BiteWatch για smartphone, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να πραγματοποιούν, περισσότερο, υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Όλες οι δράσεις, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής ως βασικό εργαλείο για την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas»
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
- “Οδύσσεια”: Εντυπωσιάζει το πρώτο trailer της κινηματογραφικής υπερπαραγωγής του Νόλαν
- Συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα θα συζητηθούν
- Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των φορέων οδικών μεταφορών









