Έχουν αρχίσει να ασπρίζουν τα μαλλιά σου; Ο τρόπος να το αντιστρέψεις σύμφωνα με την επιστήμη

Τελικά αρκεί κάτι πολύ απλό για να επιστρέψει το φυσικό τους χρώμα – χωρίς βαφές.

Όλο και περισσότερες γυναίκες φαίνεται πως συμφιλιώνονται με τα γκρίζα και λευκά μαλλιά τους, ακόμα και εκείνες που εκτίθενται στα φώτα της δημοσιότητας, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εμφανίσεις των επώνυμων στις Κάννες.

Όμως αν κάποιος μας έλεγε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά το φυσικό μας χρώμα μαλλιών, να αντιστρέψουμε τη διαδικασία ασπρίσματος της τρίχας, με φυσικό τρόπο;

Αυτό ισχυρίζεται τώρα μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στην πρώτη μελέτη του είδους της. Οι ειδικοί αρχικά αναγνώρισαν 323 πρωτεΐνες που καθορίζουν το χρώμα μίας τρίχας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Στη συνέχεια παρατήρησαν πώς αυτό επηρεάζεται από το στρες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: Το στρες, πράγματι, ασπρίζει τα μαλλιά, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Δηλαδή, σε μια χαλαρή περίοδο, όπως αυτή των διακοπών, να ξαναβρούμε σε κάποιο βαθμό το φυσικό μας χρώμα. «Ένας εθελοντής αρκούσε να κάνει ένα ταξίδι δύο εβδομάδων για να επανέλθουν, εκπληκτικά, κάποιες τρίχες των μαλλιών του στο φυσικό τους χρώμα» σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης Ayelet Rosenberg.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ας μη σπεύσουμε όμως να κλείσουμε διακοπές επ’ αόριστον, αν τουλάχιστον θέλουμε να το κάνουμε για να επιστρέψουν τα μαλλιά μας στο φυσικό ξανθό ή καστανό, π.χ., χρώμα που είχαν όταν ήμασταν είκοσι-κάτι. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω συμπέρασμα, αλλά και να εξετάσουμε αν ισχύει σε όσους είναι άνω των 40 ετών.

Αν όμως επιβεβαιωθεί τελικά, θα είναι μια μικρή επανάσταση. Γιατί θα έχουμε μια από τις λίγες ορατές συνέπειες του στρες, που θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι και για τις εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού μας ώστε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν δούμε ξαφνικά να ασπρίζουν τα μαλλιά μας σε μεγάλη έκταση θα το χρησιμοποιούμε ως ένδειξη ώστε να εξετάζουμε, σε συνεργασία με το γιατρό μας, τα επίπεδα στρες από το οποίο υποφέρουμε τη δεδομένη στιγμή.

Πώς αντιστρέφεται όμως το άσπρισμα της τρίχας;

Σε κυτταρικό επίπεδο, αναλαμβάνουν δράση τα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος κυττάρων και που ήδη χρησιμοποιούνται σε όλο και περισσότερες ιατρικές θεραπείες. Μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε καν ότι μπορούν να ξαναδώσουν χρώμα στις λευκές και γκρίζες τρίχες, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στα μαλλιά μας το χαμένο χρώμα.

Αν όμως τα καταφέρουμε, μπορεί μια μέρα οι βαφές να παραχωρήσουν τη θέση τους σε κυτταρικές θεραπείες. Ή τουλάχιστον μπορεί να χρησιμοποιούμε τις λευκές τρίχες που φύτρωσαν πρόσφατα στο κεφάλι μας ως μια απόδειξη, για τον προϊστάμενό μας στο γραφείο, ότι χρειαζόμαστε επειγόντως διακοπές.

marieclaire/ photo unsplash

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί