Έχετε έλλειψη βιταμίνης D; Τα έξι σημάδια που το μαρτυρούν

Παρότι στη χώρα μας έχουμε ήλιο όλο τον χρόνο, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και στην Ελλάδα

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Ο αριθμός είναι τεράστιος και αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας που συνήθως απαιτούν φροντίδα.

Αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούνται αποκλειστικά από αυτήν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, αλλά μπορεί να είναι ένας από τους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε ότι έχετε κάποιο από τα πιο συνήθη συμπτώματα, που ακολουθούν:

  1. Τριχόπτωση ή αραίωση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα κύτταρα του δέρματος που επεξεργάζονται την κερατίνη, την πρωτεΐνη που χρειάζεται για να αναπτυχθούν τα μαλλιά και τα νύχια μας. Έτσι, όταν δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη D, η κερατίνη δεν παράγεται στα απαιτούμενα επίπεδα και τα μαλλιά μας υποφέρουν. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συχνά συνδέεται με αλωπεκία και αραίωση μαλλιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

  1. Δυσκολία στον ύπνο

Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ρουτίνα του ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, διαταραχή ύπνου και λιγότερες ώρες ύπνου.

  1. Συχνές ασθένειες

Μία από τις ασπίδες που μπορεί να έχει το σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα ως άμυνα σε ασθένειες και ιούς είναι η βιταμίνη D. Έτσι, όταν το σώμα σας στερείται αυτής της βιταμίνης, είναι πολύ πιο εύκολο να αρρωστήσουμε. Το κρυολόγημα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία μπορεί να συμβούν πολύ πιο εύκολα όταν λείπει η βιταμίνη D, αφού είναι πολύ σημαντική για το αναπνευστικό σύστημα.

  1. Πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις

Μελέτες έχουν δείξει πώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας στο σώμα μας συμβάλλοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια άλλη επιστημονική ανασκόπηση έδειξε ότι τα άτομα που υπέφεραν από χρόνιο μυϊκό πόνο και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα οστά έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

  1. Αίσθηση κόπωσης

Η κούραση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 480 άτομα με αυτή την ανεπάρκεια, έδειξε ότι όλα βίωναν κόπωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πιο αδύναμα οστά και οι μύες μπορούν να κάνουν όλο το σώμα σας να αισθάνεται πιο κουρασμένο. Επενδύστε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας ενδεχομένως και συμπληρώματα διατροφής, για να αναπληρώσετε τη χαμένη ενέργεια.

  1. Η επούλωση των πληγών διαρκεί περισσότερο

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν πρόβλημα με την επούλωση των πληγών, αλλά αν δεν πάσχετε από διαβήτη αλλά παρατηρείτε αυτό το σύμπτωμα, τότε ίσως έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να ρυθμίσει τους αυξητικούς παράγοντες του νέου ιστού. Σε πιο απλές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μικρές πληγές χρειάζονται ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη.

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D

Διατροφή: η βελτίωση της διατροφής σας πρέπει πάντα να είναι η πρώτη επιλογή και τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, το εμπλουτισμένο γάλα και το γιαούρτι είναι καλές πηγές βιταμίνης D.

Συμπληρώματα: μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τη δοσολογία που είναι καλύτερη για εσάς να καταναλώνετε καθημερινά. Ωστόσο, δεν χρειάζεστε συνταγή για να λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης D.

Ηλιοθεραπεία: ενώ αυτός είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να λάβετε τη βιταμίνη D σας, πρέπει να προσέχετε τις ώρες της ημέρας που εκτίθεστε στο φως του ήλιου. Είναι καλύτερο να βάζετε αντηλιακό 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο και να αποφύγετε το χρονικό διάστημα μεταξύ 10 π.μ. – 4 μ.μ. Φροντίστε να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό σας αφού κάνετε μια δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, ή μετά από 2 ώρες από την πρώτη εφαρμογή.

lifo/ pexels

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί