Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που εκφράζει μερίδα του κόσμου απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μίλησε μεταξύ άλλων στον Βεργίνα Τηλεόραση, ο καθ. Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.
Ο κ. Κούβελας δήλωσε πως οι μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν αποτέλεσμα σε δύο χρόνια!!!
«Εμείς πήραμε τις μελέτες στο πρώτο δίμηνο. Αυτό εξορισμού δημιουργεί μία ανασφάλεια. Μπορούμε πράγματι να πούμε ότι σε 2 μήνες έχουμε αποτελέσματα γιατί είχαμε πόρους και κάναμε τις δοκιμές σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουμε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο στον ένα χρόνο. Προφανώς δε ξέρω αφού δεν έχω μελέτη ενός χρόνου. Άρα θα προτιμούσα το εμβόλιο να έρθει λίγο αργότερα που οι μελέτες θα ήταν λίγο καλύτερες», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας, σε άλλο σημείο, πως οι «ειδικοί» για τα εμβόλια δεν είναι οι λοιμωξιολόγοι.
Στην συνέχεια ο κ. Κούβελας εξέφρασε την απορία γιατί να γίνει τώρα ο εμβολιασμός, εξηγώντας πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν απροσδιοριστίες με το εμβόλιο και η κυριότερη είναι για ποιο λόγο να ξεκινήσει εμβολιασμός εν μέσω κορωνοϊού, όταν δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν κάποιος εμβολιαστεί και την άλλη μέρα που δεν θα έχει ακόμη ανοσία, κολλήσει τον ιό, αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα. Άρα στο 2μηνο που χρειάζεται μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία στον καθένα μας, ενδέχεται αυτοί που θα έχουν πάρει το εμβόλιο να είναι σε χειρότερη μοίρα από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ίσως νοσήσουν πιο σοβαρά. Δεν το ξέρουμε. Δεν υπήρχε επομένως λόγος να γίνουν άμεσα εμβολιασμοί. Μέχρι να προστατευθούμε θα έχει φύγει το επιδημικό κύμα. Το κύμα ακολουθεί μία συγκεκριμένη μαθηματική καμπύλη. Το πιο λογικό θα ήταν να περιμένουμε να φύγει το ψηλό κύμα και να το κάνουμε αμέσως μετά».
«Το εμβόλιο κανονικά, το παίρνουν όσοι κινδυνεύουν από την αρρώστια. 20χρονος δεν κινδυνεύει άρα δεν είναι επιλέξιμος πληθυσμός για να εμβολιαστεί. Κινδυνεύουν όσοι είναι πάνω από 70 και όσοι έχουν κάποια νοσήματα που τους δυσκολεύουν στο αναπνευστικό. Έχουν πχ ΧΑΠ, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο κλπ. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει πρώτοι να το κάνουν. Οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν», κατέληξε.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Μπιλ Κλίντον «σπάει» τη σιωπή του για την υπόθεση Έπσταϊν
- 82χρονη γιαγιά έκανε viral στο Tiktok την “σούπα μακροζωίας” – ΒΙΝΤΕΟ
- Hellenic Train: Λόγω προβλημάτων στην υποδομή δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα δρομολόγια του Οδοντωτού
- Νέες μεταναστευτικές ροές νότια της Κρήτης
- Τριάντα χρόνια μετά τα βαγόνια επιστρέφουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η βιομηχανία ξαναπαίρνει μπροστά
- Το σόου συνεχίζεται! Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία για τερματισμό του πολέμου μέχρι τον Ιούνιο
- Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η ενότητα της ορθοδοξίας στις ΗΠΑ δοκιμάζεται
- Αρχισυντάκτρια RT: «Είμαστε μία από τις λίγες πραγματικά ανεξάρτητες χώρες», vid
- Πικέρμι: Νεκρός 51χρονος πεζός που παρασύρθηκε από μηχανή στη Λ. Μαραθώνος
- ΗΠΑ-Ιράν: Δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών, σύμφωνα με την Τεχεράνη









