Δεν ακούνε καλά τα αυτιά σας; Συμβουλές για να τα ξεβουλώσετε

Τα αυτιά μας μπορεί να φράξουν για διάφορους λόγους. Ορισμένες κοινές αιτίες που μπορεί να κτα κάνουν να βουλώσουν είναι το κερί του αυτιού, λοίμωξη, αλλεργίες, νερό στο αυτί και άλλα.


Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τον καθαρισμό και την αποσυμφόρηση των αυτιών. Οι καλύτερες επιλογές εξαρτώνται από το τι τα βουλώνει και ποιο μέρος του αυτιού είναι φραγμένο. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να είναι φραγμένο το μέσο αυτί ή το εξωτερικό αυτί, γεγονός που απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποσυμφόρησή τους.


Συμβουλές για το φραγμένο μεσαίο αυτί
Ένα φραγμένο μέσο αυτί συχνά συνεπάγεται απόφραξη του σωλήνα η οποία συνδέει το μέσο του αυτιού με το πίσω μέρος της μύτης. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να παρουσιάσουν λοιμώξεις του μέσου ωτός λόγω των στενών ευσταχιανών σωλήνων που μπορεί να φράξουν.


Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συμβαίνει όταν αυτή φράζει συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των φραγμένων μέσων αυτιών, όπως το ρινικό σπρέι ή τα αποσυμφορητικά από το στόμα.

Μερικές φορές, το μέσο αυτί φράζει ή μολύνεται λόγω ρινικής συμφόρησης. Σε αυτή την περίπτωση, τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και του πρηξίματος, αποσυμφορίζοντας έτσι τα μέσα αυτιά.

Παρόλα αυτά, τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά από το στόμα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη θεραπεία για μια λοίμωξη του αυτιού.

Συμβουλές για ένα φραγμένο εξωτερικό αυτί
Τα εξωτερικά αυτιά μπορεί να φράξουν από την έκθεση σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το νερό κατά την κολύμβηση ή η συσσώρευση κεριού στο αυτί προκαλώντας λοίμωξη. Τα φραγμένα εξωτερικά αυτιά μπορεί να είναι επώδυνα.

Αν ψάχνετε για ανακούφιση στο σπίτι, δείτε εδώ ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Ορυκτέλαιο
Σταγόνες για το αυτί
Ζεστή κομπρέσα
Αλλαγές θέσης

 1. Ορυκτέλαιο
  Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση σε ένα φραγμένο εξωτερικό αυτί όταν χρησιμοποιούν ορυκτέλαιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει όταν η συσσώρευση κεριού στο αυτί προκαλεί απόφραξη των αυτιών σας. Το έλαιο βοηθά στο να μαλακώσει το κερί, για να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα.
 2. Σταγόνες για το αυτί
  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές σταγόνες για την αφαίρεση του κεριού των αυτιών. Αυτές οι σταγόνες μαλακώνουν το σκληρό, κολλώδες κερί των αυτιών που μπορεί να κολλήσει ή να ωθηθεί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο.
 3. Ζεστή κομπρέσα ή νερό
  Κάποιοι επιλέγουν τη χρήση ζεστού νερού μέσα στο αυτί για να μαλακώσει το κερί του αυτιού. Κάποιοι προτιμούν ατμό ή ένα πανί εμποτισμένο σε ζεστό νερό και τοποθετημένο στο αυτί έτσι ώστε με τη θερμότητα και την υγρασία να μαλακώσει το κερί και να ξεβουλώσει το αυτί. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στο αυτί.
 4. Αλλαγές θέσης
  Η μετακίνηση του κεφαλιού σας σε διαφορετικές θέσεις μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των αυτιών σας. Για παράδειγμα, αν έχετε νερό στο αυτί, η κλίση του αυτιού προς το έδαφος ενώ στέκεστε ή ξαπλώνετε σε αυτή την πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση του νερού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης η οποία προκαλείται από το νερό στο αυτί.

Να είστε προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τα αυτιά
Η χρήση προσοχής κατά τον καθαρισμό των αυτιών σας είναι ζωτικής σημασίας, διότι ορισμένες συνήθεις μέθοδοι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Παρόλο που η χρήση μιας μπατονέτας για την αφαίρεση του κεριού από τα αυτιά μπορεί να είναι δελεαστική, η μέθοδος αυτή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα καθώς ενδέχεται να σπρώξει το κερί περισσότερο μέσα στο αυτί.

Σίγουρα πάντως, αν τα συμπτώματα που έχετε, όπως η δυσκολία στην ακοή, επιμένουν ή εμφανίσετε πυρετό ή εκκρίσεις από το αυτί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

(Με πληροφορίες από oloygeia. gr/ photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί