• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θεσσαλονίκη: Επίδειξη απεγκλωβισμού “θυμάτων” εικονικού τροχαίου

Θεσσαλονίκη: Επίδειξη απεγκλωβισμού “θυμάτων” εικονικού τροχαίου

Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

‘Ενα “τροχαίο” στο οποίο εμπλέκονται ένα ΙΧ και ένα μηχανάκι σημειώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στον τόπο του ατυχήματος σπεύδουν Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού και απεγκλωβίζουν το ένα τραυματία, αφαιρούν το κράνος από τον άλλον και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση και την ψυχολογική υποστήριξή τους. Δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός, αλλά για εικονική σκηνή ατυχήματος, στο πλαίσιο επίδειξης απεγκλωβισμού, που θα πραγματοποιήσει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), την Κυριακή 9 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο της επίδειξης, παρουσία τους προέδρου του ΕΕΣ, Αντωνίου Αυγερινού, θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα παράλληλες παρουσιάσεις Πρώτων Βοηθειών προς τους πολίτες για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, την αντιμετώπιση αιμορραγιών και μυοσκελετικών κακώσεων σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες θα παρουσιάσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνει κάθε πολίτης, όταν βρεθεί αυτόπτης μάρτυρας σε τροχαίο ατύχημα, καθώς και τις ενδεδειγμένες ενέργειες διάσωσης των εμπλεκομένων θυμάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΕΣ, ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ διαθέτει την αρχαιότερη Ομάδα Διάσωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1986, πριν ακόμη από τις κρατικές υπηρεσίες διάσωσης. Επίσης, είναι αναγνωρισμένη εθελοντική δύναμη στη χώρα μας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και διαθέτει οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης της εκπαίδευσης όλων των εθελοντών της, στους τομείς πρώτων βοηθειών, διάσωσης και ναυαγοσωστικής και εκπαιδευτών.

Με τον εξειδικευμένο διασωστικό εξοπλισμό αλλά και όλα τα απαραίτητα υλικά για παροχή πρώτων βοηθειών, οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες του ΕΕΣ εργάζονται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε πλήθος υπηρεσιών ή αποστολών του ΕΕΣ όπως αποστολές έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων, αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, πρόληψη ατυχημάτων και υγειονομική κάλυψη πάσης φύσεως αθλητικών αγώνων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαίδευση πολιτών σε βασικές γνώσεις Α’ Βοηθειών, οργάνωση δεντροφυτεύσεων, καθαριότητα ακτών με υποβρύχιο καθαρισμό κ.ά.

Οι Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τις λιμενικές αρχές, τον Ελληνικό Στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε καταστάσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης ή επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, ενώ βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.