Πρώτες βοήθειες αν το παιδί καταπιεί το παιχνίδι του

Το μικρό σας είναι περίεργο. Έτσι, τα παιχνίδια, καθώς και άλλα αντικείμενα ή ουσίες,μπορεί να καταλήξουν στο στοματάκι του με δυσάρεστες συνέπειες

Μόνο η δική σας επίβλεψη δεν φτάνει, για να προστατέψει τον μικρό… εξερευνητή.

Πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας για να προφυλάξετε το παιδί, αλλά και να αντιμετωπίσετε σωστά την κατάσταση σε περίπτωση που το μικρό καταπιεί κάτι.  Το μικρό σας προσπαθεί να εξερευνήσει το περιβάλλον και βάζει τα πάντα στο στοματάκι του. Μόλις γυρίσετε το βλέμμα σας αλλού, το μικρό σας «δοκιμάζει» ήδη ένα τουβλάκι που μέχρι πριν λίγο έδειχνε να προσπαθεί να το συναρμολογήσει με μεγάλη προσοχή. Τώρα προσπαθεί με ενδιαφέρον να διαπιστώσει την υφή του. Όμως, αρκεί ένα τράνταγμα ή μια ανεπαίσθητη κίνησή του για να το καταπιεί.

Πώς θα το προφυλάξετε
 Το να προσπαθείτε να το πείσετε να μην βάζει τίποτα στο στόμα, είναι απλώς ουτοπία. Γιατί για ένα παιδάκι στην ηλικία των ενάμιση με τριών ετών, η τάση να βάζει στο στόμα του παιχνίδια και αντικείμενα είναι απολύτως φυσιολογική. Το στόμα εξακολουθεί να είναι γι’ αυτό ένα όργανο… πολλαπλών χρήσεων, που του χρησιμεύει όχι μόνο για να τρέφεται, αλλά και ως μέσο απόκτησης γνώσεων.
–  Για να μην καταπιεί, λοιπόν, κάποιο αντικείμενο ή ακόμη και κάποια επικίνδυνη ουσία, οτιδήποτε έχει διαστάσεις μικρότερες από 3 εκ. πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που δεν το φτάνει το πιτσιρίκι σας.
–  Πρέπει επίσης να απομακρύνετε τα παιχνίδια των μεγαλύτερων αδελφών του, που εάν βρεθούν στα χέρια του γίνονται επικίνδυνα. Για παράδειγμα, το παζλ με τα μικρά κομματάκια, τα αυτοκινητάκια ή τα φουσκωτά μπαλόνια.

–  Φυλάξτε φάρμακα, απορρυπαντικά και καθαριστικά στα πιο ψηλά έπιπλα του σπιτιού ή σε ντουλάπια κλειδωμένα.

–  Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα φυτά του σπιτιού δεν είναι δηλητηριώδη και, κυρίως, ότι δεν βγάζουν καρπούς.

Η επίβλεψη δεν πρέπει να χαλαρώνει ποτέ! Όλες αυτές οι προφυλάξεις ωστόσο δεν σας απαλλάσσουν από την άγρυπνη προσοχή που πρέπει να δείχνετε. Στην ηλικία αυτή  το παιδί συμπεριφέρεται σαν μικρός… εξερευνητής και δεν μπορείτε να προβλέψετε εύκολα σε ποιες κινήσεις μπορεί να το ωθήσει η περιέργειά του.

Το κατάπιε! Και τώρα;

Τι θα κάνετε, όμως, αν παρά την προσοχή σας το μικρό, με τη συνηθισμένη ταχύτητά του… βάλει κάτι στο στόμα και το καταπιεί; Μπορεί να συμβούν δύο πράγματα: το αντικείμενο μπορεί να καταλήξει στους αεραγωγούς, «πνίγοντας» το παιδί, ή στο στομάχι. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση:
–  Όταν το παιδί που μέχρι πριν από δύο λεπτά έπαιζε ήρεμο, ξαφνικά αρχίζει να βήχει έντονα, να έχει ίσως τάση για εμετό, το προσωπάκι του γίνεται μπλε, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να βγάζει τσιριχτούς ήχους  και αυτό συνεχίζεται χωρίς το μικρό να ανακουφίζεται, έχετε κάθε λόγο να υποψιαστείτε ότι κάτι έχει εισπνεύσει, δηλαδή ότι το αντικείμενο έχει πάρει το δρόμο για τους αεραγωγούς.
 
Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες άμεσες κινήσεις για να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα:

– Ξαπλώστε το παιδί, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

–  Δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.

–  Εάν δεν καταφέρετε να αποβάλετε το αντικείμενο που, γυρίστε το ανάσκελα έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σας. Και εδώ, κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

–  Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος (ανάμεσα στις θηλές του περίπου 2 εκατοστά πιο κάτω) όπως στην τεχνητή αναπνοή , αλλά με πιο αργό ρυθμό.

– Κοιτάξτε μέσα στο στόμα του βρέφους και αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σας.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε το χειρισμό Heimlich. Σταθείτε πίσω από το παιδί, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του ενώνοντας τις παλάμες σας για να δημιουργήσετε μια ζώνη πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζετε δυνατά προς το σώμα σας και προς τα πάνω.

Προσοχή:

–  Συνεχίστε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.
–  Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή. Εάν βήχει, αυτό σημαίνει ότι το μωρό αναπνέει. Δώστε ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη και τίποτε άλλο.
–  Κρατείστε όσο γίνεται την ψυχραιμία σας και μην δείξετε ταραχή προς το παιδί.
–   Αν με τις παραπάνω πρώτες βοήθειες δεν καταφέρετε να βγάλετε το ξένο σώμα, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.
–  Αν το αντικείμενο γλιστρήσει στον οισοφάγο… συνήθως τα ξένα σώματα που καταλήγουν στο στομάχι (τουλάχιστον όταν δεν είναι δηλητηριώδη) κρύβουν μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνα που εισπνέονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα λύνεται μόνο του, γιατί το μικρό το αποβάλλει με τα κόπρανα. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, όταν υπάρχει η υποψία ότι το μικρό έχει καταπιεί κάτι, καλό είναι να το πάρετε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών ώστε να διαπιστωθεί ότι το αντικείμενο δεν έχει σταματήσει σε ένα από τα δύο στενά σημεία του πεπτικού συστήματος, το τρίτο κάτω μεσαίο μέρος του οισοφάγου και τη βαλβίδα του πυλωρού. Εάν μείνει εκεί περισσότερο από 24-36 ώρες μπορεί να προκαλέσει τραύματα στους βλεννογόνους, που δεν επουλώνονται εύκολα.

(imommy)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.