• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χαρτοπετσέτες ή ζεστός αέρας: Τί περιορίζει καλύτερα τα μικρόβια; Τι συμβαίνει με το κέρμα των 5 λεπτών;

Χαρτοπετσέτες ή ζεστός αέρας: Τί περιορίζει καλύτερα τα μικρόβια; Τι συμβαίνει με το κέρμα των 5 λεπτών;

Ο κορωνοϊός αναδεικνύει δυο παραμελημένα αντικείμενα της καθημερινότητας: χαρτοπετσέτες και κέρματα. Δυο επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως είναι πιο ασφαλή απέναντι στους ιούς.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι χαρτοπετσέτες όσο και τα κέρματα, είναι εκτός μόδας. Σε δημόσιους χώρους οι χαρτοπετσέτες μιας χρήσης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και τη θέση τους έχουν πάρει συσκευές που εκπέμπουν θερμό αέρα ώστε να στεγνώνουν πιο εύκολα τα χέρια.

Η δικαιολογία για την υιοθέτηση αυτής της τάσης, είναι η αποφυγή σκουπιδιών και ίσως και η εξοικονόμηση πόρων.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση των κερμάτων. Η συζήτηση για την κατάργησή τους, γίνεται όλο και συχνότερα στην ΕΕ το τελευταίο διάστημα. Οι πελάτες μάλλον δυσανασχετούν όταν παίρνουν ρέστα πολύ μικρής αξίας ενώ υπάρχει και το επιχείρημα πως η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από την αξία που αντιπροσωπεύουν.

Εκτός αυτού, εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω καρτών, οι αρχές μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τους φοροφυγάδες.

Δυο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έρχονται όμως τώρα να αποκαταστήσουν την αξία της χαρτοπετσέτας και των κερμάτων. Οι έρευνες θα παρουσιάζονταν στις 18 Απριλίου στο Παρίσι στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Ασθένειες, που όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες  Ίνες Μούρα και Ντουνκάν Έβιν από το πανεπιστήμιο του Λιτς, με τον καθηγητή τους Μαρκ Γουίλκοξ εξέτασαν πόσο γρήγορα τα μικρόβια μετά την χρήση τουαλέτας, κατανέμονται σε επιφάνειες ανάλογα με τον εάν στεγνώνει κανείς τα χέρια του με μηχάνημα θερμού αέρα ή με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν τέσσερις εθελοντές, των οποίων τα χέρια μολύνθηκαν με βακτηριοφάγους εντελώς ακίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία ιών που προσβάλλουν βακτήρια. Οι εθελοντές στη συνέχεια δεν έπλυναν καλά τα χέρια τους, μόνο τα έβρεξαν. Έτσι οι επιστήμονες εξέτασαν κακοπλυμένα χέρια.

Ακολούθως τα στέγνωσαν οι μισοί με ηλεκτρικό μηχάνημα που εκπέμπει θερμό αέρα και οι άλλοι με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης θέλοντας να διαπιστώσουν πόσο διάστημα έμεναν οι ιοί πάνω στα χέρια και εάν αυτοί αργότερα μεταφέρονταν στα ρούχα αλλά και σε αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας, κουδούνια, κουμπιά του ασανσέρ, καρέκλες, ακόμα και σε στηθοσκόπια και τηλέφωνα.

Η μελέτη έδειξε ότι τόσο οι χαρτοπετσέτες όσο και ο θερμός αέρας περιόριζαν την μόλυνση. Αλλά στις 10 από τις 11 φορές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «η μόλυνση ήταν πολύ πιο μεγάλη στο περιβάλλον μετά τη χρήση θερμού αέρα σε σύγκριση με τη χαρτοπετσέτα». Και μάλιστα η μόλυνση αυτή ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη σε επιφάνειες, και πέντε φορές στην ιατρική ποδιά.

Έτσι συνέστησαν στα νοσοκομεία να παραιτηθούν από τη χρήση συσκευών εκπομπής θερμού αέρα και να τα αντικαταστήσουν με χαρτοπετσέτες.

Νικητές τα κέρματα των πέντε σεντ!

Παράλληλα, μια άλλη επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Γιοχάνες Κνόμπλοχ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ εξέτασαν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Οι επιστήμονες μόλυναν χαρτονομίσματα των 5 ευρώ και κέρματα των 5, 50 σεντ και 1 ευρώ με τα βακτήρια Enterococcus faecium και Staphylococcus aureus.

Η σύνθεση των κερμάτων είναι διαφορετική. Αυτά των 5 σεντ έχουν πυρήνα από ατσάλι και εξωτερικά καλύπτονται από χαλκό. Τα κέρματα των 50 σεντ αποτελούνται από 89% χαλκό, 5% αλουμίνιο, 5% ψευδάργυρο και 1% κασσίτερο. Το κέρμα του ενός ευρώ αποτελείται από 75% χαλκό, 20% ψευδάργυρο και 5% νικέλιο ενώ ο εξωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται να χρυσίζει. Ο εσωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται αργυρός αλλά είναι κατά 75% χαλκός και 25% νικέλιο. Το χαρτονόμισμα είναι από βαμβάκι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι επιφάνειες του χαλκού είχαν μια σαφώς αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι η μόλυνση με Staphylococcus aureus μειωνόταν μετά από 24 ώρες κατά 98,7% και 99,5% ανάλογα με τον τύπο του κέρματος. Για το βακτήριο Enterococcus faecium η μείωση ήταν ανάμεσα σε 96,8% και 99%. Στο χαρτί αντίθετα δεν υπήρχε καμία μείωση.

Είναι πιθανό ο χαλκός στα πόμολα της πόρτας για παράδειγμα να ανθίσταται ικανοποιητικά στον ιό SARS-CoV-2. Τα πόμολα από χαλκό είναι αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια ότι είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στα νοσοκομειακά βακτήρια.

Ενδεχομένως λοιπόν η πανδημία του κορωνοϊού να ήταν μια καλή ευκαιρία να σκεφθούν οι κεντρικές τράπεζες στο μέλλον να κυκλοφορούν και κέρματα αξίας 5,10,20, 50 και 100 ευρώ.

Οι επιστήμονες βέβαια προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να παραποιήσεις κέρματα σε σύγκριση με χαρτονομίσματα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να πλένετε τα χαρτονομίσματα στους 60 βαθμούς Κελσίου και μαζί και το πορτοφόλι, αν βέβαια αυτό μπορεί να πλυθεί!

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληρωμές με κάρτα ήταν και παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος συναλλαγών.

Με πληροφορίες από DW – Φ. Σμιτ – Μ. Ρηγούτσου / photo pexels