πιθανότατα οφείλεται στη σημαντική μείωση της χρήσης του ναρκωτικού MDMA που καταναλωνόταν συνήθως σε πάρτι πέρυσι, αλλά η χρήση άλλων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η κάνναβη συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) με έδρα τη Λισαβόνα, μελέτησε τα λύματα από σχεδόν 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση των περισσότερων ναρκωτικών ουσιών, εκτός από την ψυχοτρόπο ουσία MDMA (μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη), αυξήθηκε πέρυσι.
Περίπου οι μισές πόλεις όπου διεξήχθη η μελέτη, από τη Βαρκελώνη έως το Όσλο, κατέγραψαν αυξήσεις στα υπολείμματα κοκαΐνης, αμφεταμίνης, κάνναβης και μεθαμφεταμίνης που εντοπίστηκαν στα λύματα.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν τόσο αύξηση όσο και εξάπλωση για τις περισσότερες από τις ουσίες που μελετήθηκαν, αντανακλώντας ένα πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών που είναι τόσο διάχυτο όσο και περίπλοκο», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Αλέξις Γκούσντιλ.
Μια έκθεση του 2021 των Ηνωμένων Εθνών έδειξε μεγάλη αύξηση των χρηστών ναρκωτικών παγκοσμίως λόγω της πανδημίας. Η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλοί στράφηκαν στα ναρκωτικά λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της ανισότητας.
Το MDMA ήταν το μόνο ναρκωτικό του οποίου τα υπολείμματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των πόλεων που μελετήθηκαν, πιθανόν λόγω του κλεισίματος χώρων νυχτερινής διασκέδασης εξαιτίας της πανδημίας όπου καταναλώνεται συχνά αυτή η ψυχοτρόπος ουσία, ανέφερε το ΕΚΠΝΤ.
Σύμφωνα με την μελέτη, η κατανομή της χρήσης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ομοιόμορφη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν καταγράφονταν πιο διαφορετικά γεωγραφικά μοτίβα.
Η κοκαΐνη, για παράδειγμα, παραμένει πιο σημαντική στις πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, αλλά εντοπίζεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη, ιστορικά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, βρίσκεται τώρα σε πόλεις σε όλη την ήπειρο.
Η μελέτη ανέφερε ότι η χρήση κάνναβης φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τα lockdown για την COVID-19 σε σχέση με άλλα φάρμακα. Σε μια έκθεση πέρυσι, το ΕΚΠΝΤ ανέφερε ότι οι χρήστες κάνναβης προμηθεύονταν αποθέματα μέσω του σκοτεινού δικτύου για να αποφύγουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια των lockdown.
(ΦΩΤΟ:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Περίεργα γεγονότα στο Ιράν: Μιλούν για «επανάσταση»
- Θεσσαλονίκη: Η εικόνα στη γιορτινή αγορά – Ουρές στα ζαχαροπλαστεία αλλά «μικρότερη η σακούλα»
- «Λεφτά για ναρκωτικά τέλος»: Το ΒΙΝΤΕΟ με τους Τραμπ και Ζελένσκι που «γονάτισε» το διαδίκτυο
- Η Κάλας δεν πιστεύει στους ισχυρισμούς της Μόσχας περί επιθέσεων drones στο σπίτι του Πούτιν
- Θεσσαλονίκη: Μια εικόνα από τα παλιά… Ο ιστορικός τροχονόμος στο βαρέλι του, στον Λευκό Πύργο
- Το μετρό Καλαμαριάς «περνά» μέσα από σειρά απαλλοτριώσεων
- Το ροζ πέπλο που κάλυψε τα πάντα στην Άιοβα μετά τη χιονοθύελλα – Βίντεο με το εντυπωσιακό φαινόμενο
- Οι ευχές των Πούτιν και Μεντβέντεφ για το 2026: «Η νίκη είναι κοντά», vid
- ΠΟΣΠΛΑ: Η ακρίβεια δεν ξεκινά από τον παραγωγό ή τον επαγγελματία πωλητή στον πάγκο της λαϊκής αγοράς
- Μουσείο αποκαλύπτει ακριβές αντίγραφο του θρυλικού “κροκόδειλου – δολοφόνου” που έτρωγε δεινόσαυρους, vid









