Απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας έχει γίνει η προστατευτική μάσκα οπότε η σωστή απολύμανσή της, όταν είναι επαναχρησιμοποιούμενη, παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει καταστήσει τη μάσκα και, μάλιστα, τις επαναχρησιμοποιούμενες ως το… απόλυτο αξεσουάρ μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.
Έτσι, λοιπόν, η απολύμανση των επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προστασίας παίζει καθοριστικό ρόλο.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) συνιστούν να πλένετε τις μάσκες έπειτα από κάθε χρήση. Ο ευκολότερος τρόπος απολύμανσής της στο σπίτι είναι ο καθαρισμός με ζεστό νερό και σαπούνι.
Σύμφωνα με την Πένι Ουότς, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ύστερα από αυτόν τον τρόπο απολύμανσης, η μάσκα πρέπει να στεγνώσει καλά, ιδανικά με ζεστό αέρα.
Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια μάσκα
Οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) σημείωσαν ότι ένα παλιό μπλουζάκι, κασκόλ ή φουλάρι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προστατευτική μάσκα. Υπενθύμισαν, μάλιστα, ότι όταν βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας είναι απαραίτητο να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας.
Ακόμα, αποθάρρυναν την αγορά μασκών τύπου N95 από τους πολίτες γιατί οι συγκεκριμένες χρησιμοποιούνται μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υπάρχει κίνδυνος να καταγραφεί έλλειψη στην αγορά.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, τον τρόπο απολύμανσης μιας επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας μάς τον έχει παρουσιάσει η ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου σε σχετικό σποτ της κυβέρνησης υπό τον γενικό τίτλο «Μένουμε ασφαλείς».
sputnik / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυβερνητικά στελέχη για τις σημερινές αναφορές του Κώστα Καραμανλή
- Παρέμβαση Καραμανλή: Τι δήλωσε για θεσμούς και Δικαιοσύνη
- Γλυφάδα: Το διαδραστικό σιντριβάνι στην Τερψιθέα εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους – Δείτε εικόνες
- Ό,τι έκαναν στην Ελλάδα τα «λούζονται» και άλλοι! Σε κρίσιμο σημείο η Γαλλία και όχι μόνο
- Η άσκηση Green Bridge 2025 πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ελλάδας
- N. Κακλαμάνης στην εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: «Σύμβολο ισότητας, έφερε ηχηρή επανάσταση…»
- Απάτη “μαμούθ” σε βάρος του ΕΦΚΑ μέσω εταιρειών ρούχων: Πάνω από 2 εκατ. ευρώ η ζημιά – 6 συλλήψεις, vid
- Σε διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία αναγκάζεται το Κίεβο
- Άναυδη οικογένεια στο Τέξας! Έπεσε στο αγρόκτημά τους τεράστιος εξοπλισμός της NASA, vid
- ΝΑΤΟ: Το Βίλνιους ξεπερνά το όριο του 5% του ΑΕΠ για την άμυνα – Πού οδηγούνται τα κράτη του Βορρά;